Ak Boris Kollár nezíska dôveru poslancov, Sme rodina odíde z koalície (aktualizácia)
07 | 07 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Poslanci Sme rodina podporia zaradenie bodu o odvolávaní B. Kollára z postu šéfa parlamentu.


Pokiaľ predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) nezíska dôveru poslancov, hnutie Sme rodina odíde z vládnej koalície. Kollár vyslovenie dôvery navrhne sám na utorkovej schôdzi.

Novinárom to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský s tým, že hnutie tento bod programu podporí.

Aktualizované 7.7 o 11.45 hod.:

"Chceme, aby sa tento bod otvoril, aby prebehla rozprava, následne tajné hlasovanie," povedal Pčolinský s tým, že o otvorenie bodu požiadali aj koaličných partnerov. Pripustil, že každá alternatíva je možná. "My počítame aj s vyslovením dôvery, aj s vyslovením nedôvery," tvrdí.

Krajčímu nedôverujem, poučenie pred interrupciou sa stane katechizmom, hovorí Beňová
Poslanci NR SR sa budú v rámci programu júlového rokovania parlamentu zaoberať až štyrmi návrhmi na novelu zákona o interrupciách z roku 1986. Jednou z nich je aj novela z dielne OĽaNO, ktorá hovorí napríklad aj o predĺžení času na premyslenie si... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Na Koaličnej rade podľa jeho slov partneri povedali, že sa ešte poradia na kluboch. "Tomu ja nerozumiem, pretože požadovali vyvodenie osobnej zodpovednosti," podotkol s tým, že navrhnutím vlastného odvolania tak Kollár urobil.

Aktualizácia 7.7 o 12.45. hod.:

Poslanec Alojz Baránik (SaS) agentúre SITA povedal, že keď Boris Kollár navrhne svoje odvolanie, „budeme všetko robiť tak, aby to bolo v súlade s tým, čo povedal Richard Sulík, že SaS z koalície za žiadnych okolností neodíde“. Dodal, že SaS nechce spôsobiť rozpad koalície.

Poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) uviedol, že na poslaneckom klube si jeho členovia povedali, že nevidia dôvod, aby pomáhali Borisovi Kollárovi sa očistiť a zbaviť sa jeho problému. Podľa Miroslava Kollára poslanci Za ľudí zrejme nepodporia, aby sa zaradil do programu schôdze bod o odvolaní Borisa Kollára z funkcie predsedu parlamentu.

„Ak sa nájde väčšina pre zaradenie tohto bodu do programu, tak si myslím, že každý poslanec klubu sa bude správať autonómne a slobodne,“ ozrejmil. Miroslav Kollár neverí tomu, že by Sme rodina odišla z koalície, keby bol Boris Kollár odvolaný z pozície šéfa parlamentu.

„Nikto nespochybňuje, že tento post patrí Sme rodina. Len si myslíme, že by mala byť vyvodená politická zodpovednosť, pokiaľ si máme udržať dôveru verejnosti, že naozaj to, čo chceme v krajine urobiť, aj myslíme vážne,“ dodal Miroslav Kollár.

Baránik a Šeliga navrhujú úpravy vo výbere špeciálneho prokurátora
Novela upravujúca výber generálneho prokurátora by mohla upraviť aj spôsob výberu a odvolania špeciálneho prokurátora. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k novele, ktorý predložili poslanci Alojz Baránik (SaS) a Juraj Šeliga (Za ľudí).... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | SITA


Kollár čelí podozreniu z plagiátorstva pre svoju diplomovú prácu. SaS a Za ľudí doteraz hovorili, že by mal odstúpiť sám. OĽaNO jeho odchod nežiadalo. Navrhlo, aby minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripravili zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) zároveň cez víkend povedal, že SaS a Za ľudí v prípade odvolávania Kollára "stiahnu chvost".

Kollár vyhlásil, že svoj magisterský titul získal legálne. V politike ho nemieni viac používať. V prípade odchodu z funkcie predsedu parlamentu nevylúčil ani odchod hnutia z koalície.

Počiatkova vila vo francúzskom meste Cannes stála podľa mimovládky 3,2 milióna eur
Vila bývalého ministra financií a dopravy za stranu Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Jána Počiatka vo francúzskom meste Cannes stála 3,2 milióna eur. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | SITA