Počas prázdninového víkendu prepuklo násilie v Chicagu. Najmenej 67 postrelených a 13 zabitých
06 | 07 | 2020 I Mário Martinka

„Robíme pokroky... ale musíme sa viac snažiť,“ vyhlásila starostka Lori Lightfootová


Krvavé násilie v Chicagu pokračovalo cez prázdninový víkend. Bolo postrelených viac ako 67 ľudí a najmenej 13 bolo zabitých, vrátane 7-ročného dievčaťa a 14-ročného chlapca. Sedem detí bolo zranených, avšak prišlo aj k dvom úmrtiam, píše foxnews.com.

Dievča, identifikované svojou rodinou ako Natalie Wallace, bola pred domom svojej babičky na oslave Dňa nezávislosti v mestskej štvrti Austin okolo 19:00, keď sa pri dome zastavilo vozidlo z ktorého vystúpili traja muži a začali strieľať. Wallace bola zasiahnutá do hlavy a neskôr po prevezení do nemocnice vyhlásená za mŕtvu, uviedla polícia. 32-ročný muž, ktorý bol pri tomto útoku postrelený sa zotaví, informoval FOX 32.

"Dnes večer sa 7-ročné dievča v Austine pripojilo do zoznamu tínedžerov a detí, ktorých nádeje a sny vyhasli na druhom konci zbrane," napísala na Twitteri starostka Lori Lightfootová. „Nemôže nás to spraviť necitlivými. Robíme pokrok v obmedzovaní strieľania, ale musíme robiť viac, každý z nás musí spraviť viac.“

V sobotu zomrela aj 34-ročná žena, 31 a 20-ročný muž, informovala WLS-TV. 14-ročný chlapec bol zabitý v mestskej štvrti Englewood, pri útoku, pri ktorom zostali mŕtvi ďalší traja ľudia a štyria, vrátane chlapcov vo veku 11 a 15 rokov boli zranení. Štyria muži prišli na zhromaždenie a začali strieľať. Utekli a neboli zatknutí, informovali noviny.

Raketa namierená na americkú ambasádu v Iraku zasiahla neďaleký dom a zranila dieťa
Predstavitelia sa domnievajú, že raketa bola vystrelená z oblasti Ali Al-Saleh Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Mário Martinka


V nedeľu sa objavili ďalšie správy o streľbách a úmrtiach z osláv Dňa nezávislosti, čím sa celkový počet úmrtí zvýšil na viac ako tucet. Mnoho ďalších ľudí bolo zranených. Medzi mŕtvymi sú 21-ročná žena, ktorá bola zastrelená o 2:00 ráno. Ďalšou obeťou bola žena vo West Side. V tejto lokalite bolo ešte zranených aj ďalších 5 mužov. Podľa polície, streľba vo West Side začala, keď skupina zapaľovala ohňostroj na chodníku. 20-ročná žena bola zasiahnutá a rýchlo odvezená do nemocnice Mount Sinai Hospital, kde bola vyhlásená za mŕtvu.

Dvadsaťštyriročný David Scott a ďalšia obeť sa hádali s mužským podozrivým na parkovisku Riverdale predtým, ako podozrivý vošiel do domu a zastrelil oboch mužov cez dvere. Scott bol prevezený do Christ Medical Center, kde bol vyhlásený za mŕtveho.



Tento prázdninový víkend je už tretím víkendom kedy páchatelia zastrelili dieťa, ktoré ešte nemalo ani 10 rokov. Minulý víkend bol jednoročný Sincere A. Gaston zabitý v matkinom aute a víkend pred tým bol trojročný Mekhi James smrteľne postrelený v SUV svojho nevlastného otca.

Vyše polovica Maďarov si myslí, že koronavírus rozšíril niekto zámerne
Konšpiračnú teóriu, že koronavírus mohli vyvinúť v Číne a zámerne ho vypustili von, pripustilo 22 percent opýtaných. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | TASR


Mesto podľa Sun-Times nasadilo ďalších 1200 policajných dôstojníkov, ktorí podľa starostky pracujú so skupinami zameranými na predchádzanie násiliu a zameriavajú sa na to, aby počas sviatočného víkendu dostali z ulíc nelegálne zbrane.

"Nie je to len na policajnom oddelení. Nie je to len na hasičskom zbore. Nie je to len na volených úradníkoch," podľa WLS povedala Lightfootová. „Každý z nás musí prijať našu predstavu o komunite a premýšľať o tom, čo môžeme urobiť, každý z nás svojím vlastným spôsobom, aby sa naše komunity stali bezpečnými, zdravými a živými.“

Počas posledných dvoch víkendov v tomto roku bolo celkovo postrelených v Chicagu 111 ľudí, z ktorých 24 zomrelo. Vyšetrovania týchto prípadov stále prebiehajú.

Raketa namierená na americkú ambasádu v Iraku zasiahla neďaleký dom a zranila dieťa
Predstavitelia sa domnievajú, že raketa bola vystrelená z oblasti Ali Al-Saleh Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Mário Martinka