Líder hnutia Black Lives Matter v živom vysielaní vyhrážal zničením systému
06 | 07 | 2020 I Timotej Dudka

Vlna rasových nepokojov v USA dostala aktivistov do centra pozornosti a podľa vyjadrenia ich vodcu sa zdá, že sa v rokovaniach s málom rozhodne neuspokojí. Hawk Newsome, ktorý je považovaný za lídra hnutia Black Lives Metters, pohrozil v živom prenose ďalšími násilnosťami, informuje portál Expres.


„Ak nám táto krajina nedá to, čo chceme, tento systém spálime a nahradíme iným,“ povedal líder hnutia zaskočenej novinárke a zdôraznil, že sa nejedná len o metaforu.

Spojené štáty zažili v posledných týždňoch násilnosti zo strany podporovateľov tohto hnutia, ktorí sa neváhali púšťať do sporu s políciou.

Hawk Newsome uviedol, že je potrebné aktuálny systém „rozšliapať“, pretože celá krajina a jej princípy stoja na násilí a každý Američan, ktorý hnutie obviňuje z násilia, je v skutočnosti pokrytec.



Hnutie BLM nie je spájané len so snahou o rasovú rovnoprávnosť, ale často s oveľa menej ušľachtilým správaním. Najčastejšie sa demonštranti menili s výtržníkmi a nechýbali medzi nimi aj tí, ktorí sa pustili do rabovania.

Newsome sa v kontroverznom rozhovore postavil aj za tých, ktorí vykrádali obchody a lekárne v čase, keď polícia riešila všadeprítomné potýčky a demonštrácie.

„Táto krajina je postavená na násilie. Aká bola americká revolúcia, aká je naša diplomacia po celom svete? Pôjdeme dovnútra a vyhodíme do povetria krajiny a nahradíme ich vodca vodcovia, ktorí sa nám páči,“ vyhlásil Newsome pre Fox News.

Prečo nepokoje v USA nie sú ako Euromajdan alebo farebná revolúcia
Mierové protesty meniace sa na nepokoje a podpaľačstvo, po ktorých nasleduje násilie, strety s políciou a politické požiadavky na zmenu režimu - dnešná Amerika alebo to, čo sa stalo na Ukrajine, v severnej Afrike a v Srbsku, píše vo svojom... Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Občianske nepokoje, ktoré Spojené štáty riešia po smrti George Floyda, prirovnáva vodca Black Lives Matter k tomu, čo sa v krajine dialo v 60. rokoch.

„Pozrime sa na históriu 60. rokov, kedy sa čierni ľudia začali búriť. Mali sme najvyšší rast bohatstva, ľudia získavali majetky. Premýšľajte o posledných niekoľkých týždňoch od začatia protestov. Po celej krajine už vyhodili osem policajtov,“ pripomína Newsome.

Podľa aktivistov nie je možné iba reformovať súčasný systém, ktorý je podľa nich neskrývane rasistický. Je treba všetko začať budovať od začiatku. Týka sa to predovšetkým policajných oddelení, kde už to malo prekročiť únosnú hranicu.

Počas prázdninového víkendu prepuklo násilie v Chicagu. Najmenej 67 postrelených a 13 zabitých
„Robíme pokroky... ale musíme sa viac snažiť,“ vyhlásila starostka Lori Lightfootová Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Mário Martinka