Milanová s električkou pred SND nesúhlasí, magistrát ju chce presvedčiť
03 | 07 | 2020 I TASR

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) osobne nesúhlasí s trasovaním električky v pešej zóne pred budovou Slovenského národného divadla (SND). Potvrdila to pre TASR s tým, že ak Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy požiada o oficiálne stanovisko Ministerstva kultúry (MK) SR, rezort sa vecne vyjadrí.


Milanová sa doteraz zúčastnila troch stretnutí s predstaviteľmi bratislavského magistrátu i odbornej verejnosti, ktorých predmetom bolo trasovanie električky. Za rezort neodmieta ani ďalšiu diskusiu a konštruktívny dialóg. "Zatiaľ sme však boli prizvaní len na prezentácie údajne jediného realizovateľného riešenia," upozornila.

Hlavné mesto tvrdí, že ministerkin postoj môže mať vážne dôsledky na dopravu v meste. Poukazuje na hrozbu dopravného kolapsu, ktorému sú vystavení obyvatelia Starého Mesta, Ružinova i novovznikajúcej štvrti. Nemieni sa preto zámeru, ktorý považuje za najlepšie realizovateľné riešenie, vzdať.

"Budeme naďalej pokračovať v zmenách a doplnkoch územného plánu, a zároveň zriaďujeme pracovnú skupinu zloženú nielen z našich ale aj zahraničných odborníkov, ktorí sa zameriavajú na analyzovanie a spracovávanie zvukových štúdií," tlmočila stanovisko vedenia Bratislavy hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová. "Veríme, že ministerka kultúry pod váhou odborných argumentov svoje rozhodnutie prehodnotí," dodala.

Pod dočasnou ochranou je 162 firiem
V júni požiadalo o poskytnutie dočasnej ochrany 87 podnikateľov, žiadosť o zrušenie ochrany podalo 16 firiem a jednej spoločnosti dočasnú ochranu zrušil súd. Ako vyplýva zo štatistík CRIF – Slovak Credit Bureau, od 12. mája do konca júna tak... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | SITA


Mesto zároveň upozornilo, že v zóne Pribinova ide o sústavu verejných priestorov, ktorá nie je homogénna. "Ich obsadenosť stúpa smerom k rieke, v blízkosti ktorej sa sústreďujú aj spoločenské aktivity. Navrhovaná trasa električky prechádza iba tranzitnou zónou, pobytové priestory zostávajú nedotknuté,“ dodala Rajčanová. Informovala tiež, že Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) organizuje k trasovaniu električky participatívny proces, v ktorom bude komunikovať s odbornou i laickou verejnosťou a všetkými zainteresovanými stranami.

Postoj ministerky naopak plne podporuje vedenie SND. Divadlo pripomína, že už v minulosti sa umelci a aktivisti negatívne postavili k zámeru mesta upozorňujúc na devastáciu architektonickej a urbanistickej hodnoty verejného priestoru pešej zóny pred divadlom, ktorý sa využíva aj na kultúrno-spoločenské podujatia.

"Hluk a vibrácie električiek budú mať mimoriadne negatívny vplyv na umeleckú tvorbu a jej realizáciu v novej budove SND," upozornilo ďalej vedenie divadla, ktoré argumentuje aj skúsenosťami v prípade blízkosti električky pri historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí. Poukazuje tiež na to, že trasovanie električiek popred budovu vytvorí riziko kolíznych situácií.

Poslankyňami sa stanú Šuteková a Letanovská
Vytvorenie nového ministerstva spôsobí zmeny v zložení Národnej rady (NR) SR. Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | TASR


Primátor Bratislavy Matúš Vallo koncom októbra oznámil, že budúca električková trať v zóne Chalupkova povedie aj popred novú budovu SND po Pribinovej ulici. Mesto argumentuje, že preverilo sedem rôznych trás vedenia električkovej trate z hľadiska napojenia na ostatné električkové radiály, realizovateľnosti stavby i efektívnosti nákladov, a za najvýhodnejšiu vyhodnotili experti trasu po Pribinovej ulici.

Prechádzať má ďalej na Košickú a Miletičovu ulicu s napojením na Ružinovskú radiálu pri tržnici na Miletičovej. Na plány reagovali aktivisti z radov architektov i umelcov, ktorí prostredníctvom výzvy žiadajú mesto, aby trasovaním električky nerušilo súčasný verejný priestor pred SND. Proti plánovanému trasovaniu je i hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad.

Slovenská komora architektov naopak nezdieľa názor, že by došlo k významnému narušeniu verejného priestoru a akceptuje názor, že električka a na ňu nadväzujúci pohyb chodcov bude stimulujúcim elementom budúcej mestskej triedy.

Poľsko je podľa premiéra vzorom boja proti korupcii a komunizmu
Poľsko je vzorom boja proti komunizmu, korupcii a ochoreniu Covid-19. Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | SITA