AKTUÁLNE: Strana Za ľudí trvá na odstúpení B. Kollára z postu predsedu parlamentu (aktualizácia)
27 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA

"Predsedníctvo strany Za ľudí trvá na tom, aby pán Kollár vyvodil osobnú zodpovednosť a odstúpil z pozície predsedu Národnej rady SR." Povedal to v sobotu podpredseda Národnej rady SR a zároveň strany Juraj Šeliga.


Podľa Šeligu túto tému otvoria aj na količnej rade.

Aktualizované 27. 6. o 10.42 hod.:

V strane podľa jeho slov rešpektujú, že funkcia predsedu NR SR patrí hnutiu Sme rodina a je na nich, ako sa k tomu postavia. Poznamenal, že s týmto stanoviskom potom pôjdu aj na rokovanie koaličnej rady, ktoré sa bude konať v pondelok 29. júna.

B. Kollár sa ospravedlnil za komunikáciu k téme diplomovej práce
Podľa Borisa Kollára na neho poľujú a chcú rozbiť cez jeho osobu vládu. Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | Peter Haluza


„Tí, ktorí sa snažia hájiť princípy, s ktorými vstupovali do volebnej kampane a politického života, sa dnes majú hanbiť a sú označovaní za rozbíjačov koalície. Nerozumiem, čo je to za politiku, ktorá opúšťa princípy a hodnoty. Strana Za ľudí jasne povedala, že diplomová práca Borisa Kollára je problém a očakávame vyvodenie zodpovednosti," priblížil Šeliga.

Potvrdil, že v piatok 26. júna rokovalo predsedníctvo strany. „Trváme na tom, aby odstúpil z pozície predsedu NR SR. Rešpektujeme, že tento post patrí im a je na nich, ako sa k tomu postavia. Ako totiž potom môžeme povedať, že sme iní ako koalícia, ktorá tu bola predtým?" pýta sa podpredseda parlamentu.

Na novinársku otázku či by v prípade, že Kollár nevyvodí politickú zodpovednosť, iniciovali zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej by odvolávali Kollára z funkcie, Šeliga odpovedal, že budú rešpektovať programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa zaviazali, že nebudú hlasovať s opozíciou.

Na záver Šeliga uviedol, že súčasný líder strany Andrej Kiska v krátkom čase predstúpi pred médiá s vyhlásením o ďalšej budúcnosti strany.

Boj s pandémiou vláda zvládla, na ďalšie výsledky si musíme počkať, myslí si prezidentka
Boj s pandémiou vláda Igora Matoviča (OĽaNO) zvládla. Na výsledky v oblastiach boja proti korupcii a zmeny výkonu politiky si však ešte musíme počkať, pretože uplynul pomerne krátky čas. Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | TASR


Predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár v piatok vyhlásil, že nebude v politike používať titul magister. Zopakoval, že jeho diplomová práca je v poriadku, čo v stanovisku potvrdila aj Stredoeurópska vysoká škola v Skalici, na ktorej svoj titul získal.

„Na každej strane mojej diplomovej práce som citoval správne, rovnako správne som uvádzal aj zdroje," ozrejmil predseda parlamentu. Nebude sa ani ospravedlňovať, pretože podľa svojich slov nemá za čo, keďže postupoval v súlade so zákonom.

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš 23. júna informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár získal titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a témou jeho diplomovky bola „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“.

Lev Tolstoj bol prvým odporcom „systému“
Sila vlády spočíva podľa Tolstoja v nevedomosti ľudí a preto bude vždy bojovať proti ich osvieteniu, cituje velikána ruskej literatúry portál Ecology.md. Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD