"Sovietsky zväz nenapadlo Nemecko, ale hitlerovská Európska únia", tvrdí ruský plukovník vo výslužbe
23 | 06 | 2020 I Marek Molnár

So svojráznym výkladom histórie prišiel komentátor ruského denníka Komsomoľskaja pravda Viktor Baranec. V článku, v ktorom pripomína utorkové 79. výročie útoku tretej ríše na Sovietsky zväz, prišiel tento plukovník vo výslužbe sa šokujúcim tvrdením, že nešlo o útok Nemecka, ale fašistickej Európskej únie, informuje portál Novinky.cz.


Svoj výklad odôvodnil tým, že nacistické Nemecko podporovali jednotky ďalších štátov, najmä talianskej, rumunskej, maďarskej a fínskej, ale aj slovenská Rýchla divízia. Pri útoku vraj napomáhali aj okupované európske krajiny, ktoré museli pre tretiu ríšu vyrábať zbrane.

Podľa Baranca nie je presná ani fráza "víťazstvo sovietskeho ľudu nad fašistickým Nemeckom". "Veď v roku 1941 ZSSR nenapadlo len Nemecko, ale všetci jeho európski komplici, inak povedané hitlerovská Európska únia," napísal kontroverzný komentátor.

Rusko má v pláne schváliť daňové úľavy pre domáce IT spoločnosti s cieľom urýchliť rozvoj technologického priemyslu
Ruské IT firmy môžu mať podľa plánu stanoveného premiérom Michailom Mišustinom výrazne nižšie dane z príjmu a platby za poistenie, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Marek Molnár


"Len päť európskych krajín sa oficiálne nepodieľalo pri útoku. Švédsko, Švajčiarsko, Portugalsko, Turecko a Španielsko. Zvyšok Európy poslal svoje jednotky a arzenál ​​na pomoc Hitlerovi," ďalej pokračoval Baranec.

Bývalý plukovník navyše zaradil medzi krajiny podieľajúce sa na útoku na Sovietsky zväz aj podrobené štáty vrátane krajín, ktoré vtedy ani neexistovali. Československo sa rozpadlo a oklieštené Česko a Morava sa stali protektorátom, zatiaľ čo západná časť Poľska bola zmenená v generálnu vládu patriacu priamo pod nemeckú správu.

Baranec sa tiež posťažoval, že sa Sovietsky zväz po víťazstve "hanbil", takže nepripomínal európskym krajinám, že tisíce ich občanov bojovali na strane Hitlera alebo že zásobovali wehrmacht potravinami a zbraňami.

Izraelský spyware je namierený proti marockému novinárovi, tvrdí Amnesty International
Amnesty International tvrdí, že telefón Omara Radiho bol v Maroku infikovaný softvérom Pegasus Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Mário Martinka

Klamstvá vycucané z prsta

Baranec vyzýva, aby sa nezabúdalo na historickú pravdu a pripomínalo sa, kto bojoval proti ZSSR v zákopoch s Hitlerom a ktoré krajiny ho zásobovali. Zmieňuje divízie SS z kolaborantov z rôznych európskych krajín, medzi ktorými bolo aj Holandsko, Belgicko, Lotyšsko, Estónsko či Francúzsko.

Úplne vážne spomína aj "československú dobrovoľnícku goralskú légiu", pritom v tom čase Československo neexistovalo, nacisti ich úplne odmietali a Gorali boli v Poľsku. V generálnej poľskej vláde bolo v roku 1942 plánované zriadenie Goralische Freiwilligen Waffen SS Legion, do ktorého bolo prijatých asi 200 dobrovoľníkov, ale väčšina dezertovala, takže členmi SS sa stalo len pár jednotlivcov.

A čo sa týka protektorátu, až 5. marca 1945 bola založená kolaborantská česká dobrovoľnícka svätováclavská rota, ale tá do vypuknutia pražského povstania nedokončila ani výcvik a prihlásilo sa do nej 77 ľudí. Plukovník zrejme čerpal informácie z ruskej verzie Wikipédie, ktorá ju spája s Československom rovnako ako 24. horská divíziu SS "Karstjäger", ktorá bola medzinárodná, ale žiadni Čechoslováci v nej nebojovali.

V Stuttgarte výtržníci napadli políciu a vyrabovali obchody (VIDEO)
Viac ako tucet policajtov bolo cez noc zranených po tom, ako vypukli nepokoje v nemeckom meste Stuttgart, kde výtržníci poškodili a vyplienili obchody, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Marek Molnár

Vynútené dodávky Hitlerovi sa pripomínajú, pomoc od Západu nie

Bývalý plukovník uvádza, že Česko dodalo Nemecku 1,4 milióna pušiek a pištolí, 62 000 guľometov, 4000 diel a mínometov, 1582 lietadiel, 1682 tankov. Nezmieňuje ale, že časti zbraní sa Nemecko zmocnilo, keď 15. marca 1939 okupovalo Česko a Moravu, pričom ďalšie boli vyrobené na základe nariadenia vedenia tretej ríše, ktoré protektorát ovládalo.

Ruský komentátor úplne nerešpektuje fakt, že v Sovietskom zväze pôsobili zástupcovia exilových vlád okupovaných krajín, ktoré sovietska vláda uznávala, zatiaľ čo dosadené kolaborantskej režimy nie. A úplne zabúda na ohromné ​​dodávky 400 000 automobilov, 13 000 tankov a obrnených vozidiel, 11 400 lietadiel, skoro 150 000 ručných zbraní a 350 000 ton výbušnín a množstvo topánok, koľajníc a benzínu od USA a Veľkej Británie.

Baranec aj napriek tomu všetkému píše, že teraz "chcú mnohí prepísať históriu druhej svetovej vojny, pretože si pamätajú, na ktorej strane bojovali".

Policajt v New Yorku použil na civilistu nelegálny škrtiaci chvat
Policajtovi v americkom štáte New York bola pozastavená funkcia bez možnosti plynutia platu po tom, ako v mestskej časti Queens použil na jedného Afroameričana nelegálny škrtiaci chvat. V pondelok o tom informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR