Rusko má v pláne schváliť daňové úľavy pre domáce IT spoločnosti s cieľom urýchliť rozvoj technologického priemyslu
22 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Ruské IT firmy môžu mať podľa plánu stanoveného premiérom Michailom Mišustinom výrazne nižšie dane z príjmu a platby za poistenie, informuje portál RT.


Predpokladá sa, že platby do poisťovne sa znížia zo 14 percent na 7,6 percenta, pričom daň z príjmu by sa mohla znížiť na tri percentá zo súčasnej úrovne 20 percent, uviedol ruský denník Vedomosti s odvolaním sa na dvoch vládnych predstaviteľov.

Okrem toho predseda vlády údajne ponúkol zrušenie dane z pridanej hodnoty (DPH) za reklamy na vývoj softvéru a IT na zahraničných digitálnych platformách a poskytnutie špeciálnych dotácií pre vývojárov.

Navrhované opatrenia, o ktorých sa predpokladá, že budú trvalé, budú pravdepodobne oznámené v blízkej budúcnosti, uviedli vládne zdroje. Výhody sa budú vzťahovať iba na podniky, ktoré zarábajú najmenej 90 percent zo svojich príjmov z predaja softvéru a služieb, pričom sa venujú vývoji a implementácii.

Izraelský spyware je namierený proti marockému novinárovi, tvrdí Amnesty International
Amnesty International tvrdí, že telefón Omara Radiho bol v Maroku infikovaný softvérom Pegasus Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Zatiaľ nie je jasné, koľko to bude stáť federálny rozpočet, ale úradníci sa údajne domnievajú, že vláda má všetky potrebné prostriedky.

Po schválení môžu zmeny v daňových zákonoch zvýšiť vývoz ruského softvéru, posilniť konkurencieschopnosť domácich IT firiem a podporiť miestnych vývojárov. Tieto opatrenia môžu zároveň povzbudiť viac ruských spoločností, ktoré sú v súčasnosti registrované v zahraničí, aby sa vrátili domov.

Začiatkom tohto mesiaca ruský prezident Vladimir Putin usporiadal videokonferenciu s vládnymi predstaviteľmi, aby prediskutoval rozvoj odvetvia IT, čo sa ukázalo ako kľúčová úloha v národnom hospodárstve v dôsledku obmedzení súvisiacich s Covid-19. Putin nariadil, aby bol pripravený plán na stimulovanie rozvoja tohto odvetvia, vrátane riešenia komplexného prepracovania daní.

Amazon pozastavil reklamnú kampaň na novú kontroverznú knihu o trans ľuďoch
Rozvíjajúci sa bojkot prinútil Amazon, aby stiahol reklamnú kampaň pre knihu autorky časopisu Wall Street Journal, ktorá bola kritizovaná liberálmi na názory o trans téme, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Marek Molnár