Vedenie štátneho podniku SEPS preverí zákazku za stovky miliónov pre oligarchu Brhela
22 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), akciová spoločnosť vo vlastníctve štátu s ročnými tržbami 400 miliónov eur, začala s preverovaním cenových rozdielov v tendroch za stovky miliónov eur. Do pozornosti sa dostali najmä zákazy firiem  patriacich Jozefovi Brhelovi, ktorý je označovaný za mecenáša Smeru. 


Medzi rokmi 2012 až 2019 uzatvorila SEPS zmluvy v objeme viac ako pol miliardy eur s konzorciami, v ktorých figuruje podnikateľ a oligarcha Jozef Brhel alebo jeho rodina. Viac ako polovica z celkového objemu financií sa týka Brhelovej firmy Alter energo, upozorňujú Aktuality.sk. 

Kontrakty Brhela, ktorý medzi rokmi 1994 až 1998 pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva počas vlády Vladimíra Mečiara a ktorý v rokoch 1998 až 2002 zasadal v poslaneckých laviciach za HZDS, začalo preverovať nové vedenie SEPS-u. To nahradilo bývalé vedenie akciovky po nástupe vlády Igora Matoviča (OĽaNO). 

Aktuality v tomto kontexte pripomínajú, že v apríli 2014 uzatvoril SEPS so spoločnosťami Alter Energo a SAG Elektrovod najvyšší kontrakt v histórii. V spoločnosti SAG Elektrovod bol pritom niekoľko rokov riaditeľom Tomáš Malatinský, bývalý minister hospodárstva za Smer. Zmluva medzi štátnou akciovkou a firmami sa vyšplhala na približne 108 miliónov eur. 

Krajčí už mohol v zdravotníctve naštartovať viaceré projekty, hodnotí ZAP
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) už mohol za prvé tri mesiace vo funkcii naštartovať viaceré projekty, ktoré sú súčasťou programového vyhlásenia vlády v kapitole zdravotníctvo. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | TASR


Firmy v tendri porazili konkurenčnú spoločnosť EGEM, no rozdiely v cenových ponukách jednotlivých uchádzačov začali vyvolávať pochybnosti. Podozrivé majú byť najmä násobné rozdiely v nacenení jednotlivých položiek v rámci tendra či extrémne rozdiely cien za rovnaké činnosti, ktoré súperiace firmy ponúkali. 

Aktuality približujú, že napríklad pri cene zriadenia staveniska si firma EGEM počítala takmer o osem miliónov eur viac ako víťazné firmy. Naopak náklady spojené s uvedením do prevádzky spoločnosti Alter Energo a SAG Elektrovod nacenili na 880-tisíc eur a EGEM chcel tú istú položku sprostredkovať až za 62-krát nižšiu sumu 14-tisíc eur. 

Podľa Aktualít tak v konečnom dôsledku môže ísť o kartelovú dohodu, čo by znamenalo, že účastníci v súťaži o zákazku sa mohli vopred dohodnúť na postupe a rovnako na finálnom víťazovi tendra. Nasvedčovať tomu môže aj takzvaná indexácia, teda fakt, že cenové ponuky víťazného konzorcia a jeho súperov sa líšia o rovnaký násobok. 

„Ide o približne sedem rokov starú zákazku, takže uvedené čísla nevieme verifikovať. Lídrom konzorcia bola firma SAG Elektrovod, ktorá zodpovedala za finálnu ponuku predloženú v tendri. O konkurenčných ponukách nemáme žiadne informácie, preto sa k nim nevieme vyjadriť,“ povedal hovorca portfólia firiem patriacich Brhelovi Juraj Puchý. 

Do Rozvojového fondu Slovenska príde miliarda eur
Peniaze z bankového odvodu pôjdu na výstavbu nemocníc alebo nájomných bytov. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | SITA