Do Rozvojového fondu Slovenska príde miliarda eur

Peniaze z bankového odvodu pôjdu na výstavbu nemocníc alebo nájomných bytov.


Predstavitelia rezortu financií a zástupcovia bánk podpísali v pondelok spoločné memorandum k programu Rozvojový fond Slovenska. Doteraz banky ročne platili približne 150 mil. eur v rámci bankového odvodu, avšak prostriedky sa nedali použiť reálne v ekonomike.

"Na základe aktuálnej dohody sa z tých zmrazených peňazí vezme miliarda eur a vloží sa do Rozvojového fondu Slovenska. Tieto prostriedky budú môcť byť použité v rôznych štátnych projektoch, ako napríklad výstavba nemocníc, výstavba nájomných bytov a iné," povedal na pondelkovej tlačovej konferencii predseda vlády SR Igor Matovič. Banky sa zároveň zaviazali, že ročne investujú pol miliardy do úverov pre štátne projekty a ročne navyše investujú jednu miliardu eur pre úvery ľuďom a firmám.

SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa pred povodňami pre okresy Čadca, Námestovo a Tvrdošín
Výstraha pred povodňami platí pre viaceré okresy. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | SITA


Nová vláda Igora Matoviča a banky viedli vzájomné diskusie k bankovému odvodu už zopár mesiacov. Podpis memoranda ministerstvo financií v posledných týždňoch niekoľkokrát odsunulo na neskôr s odôvodnením, že dokončovali posledné detaily.

"Rokovania trvali dlhšie, ako sme očakávali, no finálnu dohodu považujem za férovú pre vládu aj pre bankový sektor. Podmienkou, aby sme mohli reštartovať naše hospodárstvo, podporiť rast biznisu a naďalej plniť potreby ľudí na Slovensku, je zdravý bankový sektor. Preto zrušenie deštruktívneho bankového odvodu je dobrou správou pre ľudí, firmy a slovenskú ekonomiku," povedal člen prezídia Slovenskej bankovej asociácie a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Peter Krutil.

Bankový odvod predstavoval podľa prezidenta Slovenskej bankovej asociácie a generálneho riaditeľa VÚB banky Alexandra Rescha disproporčné bremeno a bolo potrebné ho reformovať. Pôvodný bankový odvod sa teda transformuje do novej podoby. Uvoľnia sa zdroje, čo povedie k navýšeniu kapitálu bánk.

To umožní podľa Rescha poskytovať viac úverov, čo sa následne pretaví do rastu hrubého domáceho produktu. Zrušenie navýšenia bankového odvodu víta aj Národná banka Slovenska. Ako uviedol guvernér centrálnej banky Peter Kažimír, dosiahnutá dohoda prispeje k posilneniu stability slovenského finančného sektora a národná banka očakáva, že pomôže urýchliť oživenie a zotavenie slovenskej ekonomiky.

Krajčí už mohol v zdravotníctve naštartovať viaceré projekty, hodnotí ZAP
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) už mohol za prvé tri mesiace vo funkcii naštartovať viaceré projekty, ktoré sú súčasťou programového vyhlásenia vlády v kapitole zdravotníctvo. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | TASR


Štát podľa Matoviča tak dokázal započať dobrý vzťah s bankami. Úloha bánk pri podpore ekonomiky je dôležitá. "Ako minister financií som presvedčený, že je to najlepšia možná dohoda tak z pohľadu občanov a podnikov Slovenska, ako aj samotných bánk," skonštatoval minister financií Eduard Heger. Podľa neho je dôležité, aby krajina mala zdravý bankový sektor, a preto je dobrým signálom, že sa podarilo nahradiť bankový odvod novou schémou.

Po technickej stránke však je potrebné urobiť niekoľko legislatívnych krokov, či už zrušenie bankového odvodu alebo v rámci zavedenia nového programu. Prvý krok je najbližšia vláda, potom ďalšie kroky budú nasledovať pri ďalšej legislatíve do konca roka.

V zmysle memoranda by mala byť bankám od 1. júla 2020 zrušená povinnosť platiť bankový odvod. A banky sa zaväzujú, že v rámci svojich schvaľovacích procesov týkajúcich sa účtovných období 2019 až 2022 vrátane navrhnú svojim akcionárom len vyplatenie dividend najviac do výšky čistého zisku daného účtovného roka zníženého o sumu rovnajúcu sa 0,2 % výšky pasív banky, vypočítaných podľa zákona o osobitnom finančnom odvode so stavom pasív k 30. júnu 2020. Táto povinnosť sa nevzťahuje na pobočky zahraničných bánk.

Prezident Trump splnomocnil USA právom na náboženský intervencionizmus (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová


Banky platia od tohto roka na Slovensku dvojnásobne vyšší bankový odvod, a to 0,4 percenta z hodnoty pasív bánk vykazovaných v súvahe. V roku 2019 to bolo 0,2 percenta. Zároveň sa platnosť odvodu rozšírila aj na nasledujúce roky, hoci pôvodne sa mal od roku 2021 osobitný odvod zrušiť.

Navýšenie odvodu sa podpísalo pod viac ako polovičný prepad zisku bankového sektora v tomto roku. Osobitný odvod platia banky na Slovensku od roku 2012. Banky okrem toho platia aj odvod do rezolučného fondu a Fondu ochrany vkladov, ktoré sú určené na podobné účely ako banková daň.

Banky pritom začiatkom februára podnikli právne kroky proti bankovému odvodu. Podpisom memoranda sa však banky zaviazali, že po zrušení celého legislatívneho rámca upravujúceho bankový odvod s účinnosťou od 1. januára 2021, ukončia konania na vrátenie už uhradeného bankového odvodu a nebudú iniciovať nové podania.

Policajt v New Yorku použil na civilistu nelegálny škrtiaci chvat
Policajtovi v americkom štáte New York bola pozastavená funkcia bez možnosti plynutia platu po tom, ako v mestskej časti Queens použil na jedného Afroameričana nelegálny škrtiaci chvat. V pondelok o tom informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR