Krajčí sa nechal nachytať farmafirmami a verejné zdroje ukrátil o viac ako 30 mil. eur, tvrdí Drucker
22 | 06 | 2020 I SITA

 Minister zdravotníctva Marek Krajčí sa nechal nachytať farmafirmami a verejné zdroje, teda aj pacientov, ukrátil o viac ako 30 mil. eur.


Pre agentúru SITA to uviedol líder strany Dobrá voľba a bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Ako ozrejmil, výnimka z fixného doplatku môže odrádzať výrobcov lacnejších liekov vstúpiť na náš trh a rovnako im sťažuje podmienky udržať sa.

"Je smutné, že kým v ostatných krajinách vytvárajú podmienky na preskripciu generík a biosimilárnych liekov, využívaním ktorých dochádza k značným úsporám, minister Krajčí vytvára pre týchto výrobcov na Slovensku prekážky," konštatoval. Podľa odhadov analytikov INEKO by totiž konkurenčný tlak biosimilárnych liekov na zníženie cien liekov s rovnakou účinnou látkou dokázal vytvoriť úsporu 30 miliónov eur.

Chaos a nekompetentnosť, tak hodnotí líder Dobrej voľby rozhodovanie Mareka Krajčího počas jeho prvých sto dní na poste ministra. "Musím férovo povedať, že to nebolo jeho sto dní. Pretože za neho oveľa viac rozhodoval premiér Matovič a konzílium odborníkov ako on sám," uviedol.

Prokurátor Šanta podal na Štefana Á. na súd obžalobu v kauze zmeniek
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v pondelok obžalobu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) na Štefana Á. v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza. TASR o tom informoval prokurátor ÚŠP Ján Šanta. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | TASR


Drucker upozornil, že súčasný šéf rezortu pomerne rýchlo stráca dôveru zdravotníkov a odbornej verejnosti, že je a bude schopný riešiť podstatné problémy zdravotníctva. Manažérske zručnosti ministra sa podľa neho ukazujú ako veľmi nedostatočné. Odchod ľudí z Inštitútu zdravotnej politiky navyše považuje za nenapraviteľný prešľap. "Ak bude ministerstvo takto pokračovať, premárni roky a všetky príležitosti nadviazať na postupné zlepšovanie zdravotníctva," uzavrel.

Dara Rolins a jej potešenie: Randím o sto šesť! Muži o mne snívajú
Už to sú viac ako dva roky, čo sa Dara Rolins (47) rozišla so slovenským raperom Patrikom Vrbovským (43) a od tej doby je bez oficiálneho partnera. Úplne bez mužskej spoločnosti však nie je a pozvánky na rande neodmieta, práve naopak! Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Timotej Dudka


Ako v reakcii uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, minister Krajčí vstupoval do funkcie v čase a za okolností, ktoré žiadny iný minister zdravotníctva pri nástupe do svojej funkcie nezažil. "V danom čase vrcholil nástup pandémie koronavírusu a tím ministra nemal priestor a čas na klasických sto dní na 'zabývanie sa' a predstavenie vízií v rezorte," konštatovala.

Počas posledného mesiaca sa však podľa Eliášovej začalo pracovať na realizácii krokov k úspešnému naplneniu programového vyhlásenia vlády napríklad v oblasti liekovej politiky. Diskusia sa rozbehla aj v problematike tzv. cestovnej mapy pacienta či efektívneho vynakladania so zdrojmi verejného zdravotného poistenia. Otvára sa aj téma riešenia oblasti dlhodobej starostlivosti či stabilizácie rastúceho dlhu nemocníc.

"Ministerstvo zdravotníctva má záujem vytvárať vysoko profesionálne a zaujímavé prostredie v rámci rezortu zdravotníctva, ktoré vytvorí príležitosť súčasným aj budúcim zamestnancom jednotlivých organizačných útvarov s možnosťou ich sebarealizácie v rámci tímovej práce, ktorej cieľom je prispieť k zlepšovaniu stavu slovenského zdravotníctva," uzavrela hovorkyňa rezortu.

Na Mariánskej hore v Levoči nebude možné prvý júlový víkend sláviť eucharistiu
Na Mariánskej hore v Levoči nebude možné prvý júlový víkend (4. a 5.7.) sláviť eucharistiu, vysluhovať sviatosti, alebo vykonávať iné posvätné úkony. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | TASR