Portréty štyroch kongresmanov, ktorí slúžili Konfederácii, zmiznú z Capitolu
20 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Budova Capitolu, v ktorej sídli zákonodarný orgán Spojených štátov, odstráni portréty štyroch bývalých kongresmanov Snemovne reprezentantov, ktorí slúžili Konfederácii. Tá obhajovala otroctvo v občianskej vojne v rokoch 1861 až 1865. Oznámila to vodkyňa demokratov Snemovne reprezentantov, Nancy Pelosi, ktorá nariadila okamžité odstránenie portrétov, píše aktualne.cz odvolávajúc sa na zdroj z agentúry AP.


Ide o portréty Roberta Huntera z Virginie, Jamesa Orra z Južnej Karolíny a Howella Cobba s Charlesom Crispom zo štátu Georgia.

"Vo vážených sálach Kongresu, ani na žiadnom inom čestnom mieste, nie je priestor pre spomienku na mužov, ktorí stelesňujú násilnú bigotnosť a absurdný rasizmus Konfederácie," uviedla Pelosiová.

Obrazy budú odstránené v piatok, kedy sa oslavuje tzv. Juneteenth, čo je zloženina z anglických výrazov pre jún a devätnásty (June a nineteenth) a má pripomínať 19. jún 1865, kedy sa mnoho Afroameričanov dozvedelo o konci otroctva.

Do texaského Galvestone vtedy priviezol generál armády Únie Gordon Granger správu o oslobodení otrokov. Prezident Abraham Lincoln vydal Vyhlásenie o zrovnoprávnenie otrokov už v septembri 1862 s platnosťou od 1. januára roku 1863. V mnohých južanských štátoch vrátane Texasu, to ale každodenný život čiernych otrokov spočiatku nijako neovplyvnilo. Granger prišiel do Galvestonu s 2000 federálnymi vojakmi, aby prevzal vládu v Texase a zároveň presadil oslobodenie otrokov.

Donald Trump - prezident ktorý o svete nevie nič
John R. Bolton, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť, vo svojej novej knihe opisuje prípady, keď sa prezident snažil zastaviť vyšetrovanie trestných činov. Tiež hovorí, že ľudia lojálny prezidentovi Trumpovi sa mu posmievali za jeho... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Pelosiová Juneteenth označila za "krásnu a hrdú oslavu slobody Afroameričanov" a dodala, že sa koná "v okamihu mimoriadnej národnej úzkosti, keď smútime za stovkami čiernych Američanov zabitých rasovou nespravodlivosťou a policajnou brutalitou", odkazujúc tým na smrť Afroameričanov "Georga Floyda, Breonny Taylorovej , Ahmauda Arberyho a mnohých ďalších ".

Orr, ktorý funkciu zastával v rokoch 1857-1859, sa v Snemovni reprezentantov podľa Pelosiovej zaviazal, že sa bude usilovať o "zachovanie a udržanie" otroctva, "aby sme si mohli užívať nášho majetku v pokoji a v bezpečí". Hunter, ktorý slúžil takmer na všetkých úrovniach Konfederácie, vrátane ministra zahraničia, funkciu predsedu Snemovne reprezentantov zastával v rokoch 1839-1841. Cobb bol vo funkcii od roku 1849-1851, zatiaľ čo Crisp po vojne v rokoch 1891-1895.

„Nezávislý“ overovateľ faktov na Facebooku je neobjektívny
Facebooková platforma Lead Stories, ktorá je zameraná na kontrolu pravdivých skutočností, je neobjektívna. Prezentujú sa neutrálne, aj napriek tomu, že väčšina jej zamestnancov sú bývalí redaktori CNN, ktorí dotovali Demokratickú stranu, informuje... Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Marek Molnár