Najznámejší francúzsky kohút dokikiríkal
20 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Kohút Maurice, ktorého ranné kikiríkanie doviedlo až pred francúzsky súd, už nezakikiríka. Uhynul, oznámila agentúra AFP s odvolaním na Mauricovu majiteľku.


O skone kohúta, ktorého súdne spory sa stali stelesnením konfliktov medzi pôvodnými a obyvateľmi francúzskeho vidieka a novými prisťahovalcami, informovala napríklad aj britská stanica BBC.

"Zomrel minulý mesiac počas karantény. Našli sme ho ležať pri kurníku. Uhynul, aj keď sme urobili všetko, čo bolo v našich silách," uviedla Corinne Fesseauová. Kohút sa dožil šiestich rokov, v posledných mesiacoch ale bojoval so zápalom.

"Maurice bol symbolom života na vidieku, bol to hrdina," ocenila žena, ktorá v súdnom spore podľa verdiktu nakoniec získala od žalobcov 1000 eur. Operenca pochovala vo svojej záhrade. "Kúpili sme nového kohúta a pomenovali sme ho zase Maurice. Kikiríka rovnako dobre, ale nikdy nebude ako náš Maurice, "povedala.

Donald Trump - prezident ktorý o svete nevie nič
John R. Bolton, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť, vo svojej novej knihe opisuje prípady, keď sa prezident snažil zastaviť vyšetrovanie trestných činov. Tiež hovorí, že ľudia lojálny prezidentovi Trumpovi sa mu posmievali za jeho... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Kauza začala ako banálny susedský spor medzi párom penzistov, ktorí sa cítili byť ranným kikiríkaním kohúta rušení pri svojom pobyte v ich vidieckom sídle na turistami hojne navštevovanom ostrove Oléron. Aféra zaujala aj svetovú tlač, písal o nej napríklad aj americký denník The New York Times. Na podporu Mauricea vznikla aj petícia a ľudia si mohli zakúpiť tričko s nápisom "Nechajte ma spievať".

Vlani v septembri súd v západofrancúzskom meste Rochefort vyniesol verdikt v prospech kohúta. Justícia povolila operencovi, aby pokračoval vo svojom kikiríkaní a odmietla sťažnosti susedov na budenie za úsvitu. Prípad sa stal aj symbolom konfliktov medzi "domorodcami" a novými obyvateľmi vidieka, ktorého zvuky a vône sa ocitli v epicentre rôznych svárov.

Spor vrcholil práve počas kampane za zachovanie autentického vidieka aj s jeho hlukmi a pachmi. Tá prinútila poslancov, aby na začiatku tohto roka v prvom čítaní odhlasovali návrh zákona, ktorý má zakotviť zmienku o "zmyslovom dedičstve vidieka" do francúzskeho práva.

„Nezávislý“ overovateľ faktov na Facebooku je neobjektívny
Facebooková platforma Lead Stories, ktorá je zameraná na kontrolu pravdivých skutočností, je neobjektívna. Prezentujú sa neutrálne, aj napriek tomu, že väčšina jej zamestnancov sú bývalí redaktori CNN, ktorí dotovali Demokratickú stranu, informuje... Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Marek Molnár