Facebook stiahne Trumpovu reklamnú kampaň, ktorá obsahovala symbol používaný nacistami
19 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Červený trojuholník hore nohami používali nacisti na označenie politických väzňov, komunistov a ďalších ľudí v koncentračných táboroch.


Facebook odstránil reklamnú kampaň Donalda Trumpa a Mika Pencea, ktorá obsahovala symbol, kedysi používaný nacistami, píše news.sky.com. Červený trojuholník hore nohami použili nacisti na označenie politických väzňov, komunistov a ďalších v koncentračných táboroch. Kampaň, ktorá stála 17 000 dolárov začala v stredu.

Facebook uviedol, že vo štvrtok odstránil reklamy, pretože porušovali „pravidlá proti organizovanej nenávisti“. Nathaniel Gleicher, šéf bezpečnostnej politiky spoločnosti, na vypočutí výboru pre spravodajské služby povedal, že Facebook nepovoľuje používanie symbolov nenávistnej ideológie „pokiaľ nie sú spojené s kontextom alebo s odsúdením“.

„Keď príde k situácii, v ktorej sa tieto symboly používajú a nespĺňajú naše pravidlá, príde k ich odstráneniu. To je presne to, čo sa stalo aj v tomto prípade.... Kdekoľvek sa tento symbol používa, použijeme rovnaké kroky,“ dodal.

Ale Tim Murtaugh, Trumpov riaditeľ pre komunikáciu tvrdil, že symbol používala Antifa a tak bol použitý v reklame o antifašistickej skupine, ktorú Trump obviňoval z násilia počas nedávnych protestov proti Black Lives Matter. Mark Bray, historik z Rutgers University, povedal združeniu Associated Press, že tento symbol už dávno nie je používaný antifašistickými skupinami v Európe alebo v skupinách Antifa v USA.

Donald Trump - prezident ktorý o svete nevie nič
John R. Bolton, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť, vo svojej novej knihe opisuje prípady, keď sa prezident snažil zastaviť vyšetrovanie trestných činov. Tiež hovorí, že ľudia lojálny prezidentovi Trumpovi sa mu posmievali za jeho... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Murtaugh tiež povedal, že tento symbol nebol v databáze nenávistných symbolov v Anti-Defamation League ( ADL ). Liga na to reagovala vyhlásením, že databáza obsahuje iba symboly, ktoré sa stále používajú. Generálny riaditeľ AD, Jonathan Greenblatt povedal: „Či už viete o histórii alebo význame (symbolu), použitie tohto znaku v Trumpovej kampani - symbolu, ktorý je prakticky totožný so symbolom použitým nacistickým režimom na klasifikáciu politických väzňov v koncentračných táboroch - ... je urážlivé a hlboko znepokojujúce.“

Tento krok prišiel po tom, čo bol generálny riaditeľ Facebooku, Mark Zuckerberg kritizovaný za to, že nepodnikol žiadne kroky proti príspevkom Donalda Trumpa, ktoré boli označené ako dezinformačné a povzbudzujúce násilie proti demonštrantom.

Vo štvrtok Trump uverejnil na Twitteri dve videá, z ktorých jedno bolo na sociálnych sieťach označené ako „manipulované médium“. V pravidlách sa píše, že používateľ „nesmie klamlivo propagovať klamlivé alebo manipulované médiá, ktoré pravdepodobne spôsobia škodu“. Tento problém prichádza práve v čase keď hrozí, že skupiny v USA alebo mimo krajiny by mohli šíriť dezinformácie, ktoré by mohli ovplyvniť novembrové prezidentské voľby.

Na rokovaniach výboru pre spravodajské služby hovoril aj riaditeľ Twittru pre verejnú politiku, Nick Pickles, ktorý povedal, že hrozba sa nezmenšila - jednoducho sa vyvinula.

Čína vyhlásila, že vypuknutie koronavírusu v Pekingu je „pod kontrolou“
Wu Zunyou, hlavný epidemiológ Čínskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb, vo štvrtok uviedol, že epidémia koronavírusu v Pekingu „je pod kontrolou“, varoval však, že nové prípady budú ešte pribúdať. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Mário Martinka