Posilňovaním regionálnej spolupráce krajín V4 môžeme spoločne prispieť k ešte efektívnejšiemu riešeniu výziev na celoeurópskej úrovni, tvrdí Naď
18 | 06 | 2020 I SITA

Minister obrany Jaroslav Naď dnes v priestoroch rezortu obrany prijal veľvyslanca Maďarska Tibora Petőa a následne veľvyslanca Poľskej republiky Krzysztofa Strzałku, ktorí sa mu pri tejto príležitosti predstavili vo svojich funkciách.


Počas úvodného stretnutia diskutovali o aktuálnych témach bilaterálnej obrannej a vojenskej spolupráce. Šéf rezortu obrany predstavil veľvyslancom priority a ciele vlády SR v oblasti obrany a zaujímal sa tiež o možnosti rozvoja spolupráce v oblasti domáceho obranného priemyslu.

„Geopolitický priestor Slovenska, ako aj jeho euroatlantické smerovanie nám poskytuje vynikajúcu príležitosť na rozvíjanie a utužovanie vzájomných vzťahov s našimi partnermi a susedmi aj v politicko-vojenskej oblasti, či už na bilaterálnej úrovni, ako aj v rámci Vyšehradskej skupiny,“ povedal na oboch stretnutiach minister obrany Jaroslav Naď.

Pri tejto príležitosti zároveň vyzdvihol vynikajúcu úroveň vzťahov medzi Maďarskom a Poľskou republikou. „Posilňovaním regionálnej spolupráce krajín V4 môžeme spoločne prispieť k ešte efektívnejšiemu riešeniu výziev na celoeurópskej úrovni,“ dodal.

Biskupi chcú ľuďom diktovať, ako majú žiť, sťažuje sa Sulík
"Podstatný rozdiel medzi nimi, mnou alebo nami v SaS je ten, že nám by v živote nenapadlo im zakazovať ísť v nedeľu do kostola alebo ich nútiť ísť do kostola v iný deň," uviedol Sulík smerom k biskupskej konferencii. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | TASR


Šéf rezortu obrany diskutoval s veľvyslancami aj o plnení záväzkov, ktoré týmto krajinám vyplývajú z členstva v NATO a EÚ. V tejto súvislosti zároveň spomenul záväzok vynakladať 2 % HDP na obranné výdavky do roku 2024, ako aj to, že súčasné vedenie rezortu bude hľadať riešenia, ako tento záväzok naplniť, keďže pandémia bude mať vplyv aj na verejné financie a následne aj na rozpočet ministerstva obrany. Pozornosť bola venovaná aj prioritám a cieľom rezortu. Minister Naď v tejto oblasti zdôraznil nevyhnutnosť aktualizácie Bezpečnostnej a Obrannej stratégie SR, čo patrí medzi hlavné priority súčasného vedenia rezortu.

Minister Naď taktiež ocenil spoluprácu ozbrojených síl medzi Slovenskom a Maďarskom, ako aj Slovenskom a Poľskou republikou v oblasti vojenského vzdelávania, výcviku a účasti na medzinárodných cvičeniach vrátane spolupráce s poľským Veliteľstvom síl pre špeciálne operácie, ktorá je dlhodobo na výbornej úrovni. Počas stretnutia hovorili aj o možnostiach cezhraničnej spolupráce, ako aj o nasadení príslušníkov ozbrojených síl v misiách a operáciách pod vedením NATO a EÚ.