Pre Krištúfkovú vytvorili novú funkciu, stane sa splnomocnenkyňou vlády
17 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Poslankyňa NR SR Petra Krištúfková (Sme rodina), ktorá je matkou jedného z detí Borisa Kollára a v minulosti mala vzťahy aj s mužmi z bratislavského podsvetia, dostane novú funkciu. Po novom by sa mala stať splnomocnenkyňou vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc.


Novú funkciu pre Krištúfkovú vytvoril minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), informuje o tom denník SME. Podobný post, ktorý by mal plniť úlohu poradného orgánu vlády, doteraz na Slovensku neexistoval. 

Poslankyňa by mala funkciu vykonávať bez nároku na odmenu pričom neodpovedala na otázky, ktoré sa týkali samotného dôvodu vzniku poradného orgánu či na to, prečo bola vybraná práve ona. "Ešte to nie je schválené, takže sa nemôžeme rozprávať o niečom, čo nie je schválené,“ povedala Krištúfková. 

Exministerka Tomanová si z úradu komisára pre deti urobila rodinný biznis
Exministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová už päť rokov pôsobí vo funkcii komisárky pre deti. Na úrade zamestnáva aj svojich príbuzných, pričom až 80 percent výdavkov inštitúcie pohltia náklady na mzdy. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Minister Krajniak od svojho nástupu stihol prísť s viacerými zmenami. Oblasť rodinnej a sociálnej politiky, ktorú na starosť dostane aj Krištúfková, bude spadať pod dve samostatné sekcie. Rodinnú politiku bude viesť bývalá hovorkyňa Aliancie za rodinu Anna Verešová. Na druhej strane z ministerstva po dlhých rokoch šéfovania odboru rodovej rovnosti odišla Oľga Pietruchová. 

Krištúfkovej nový post bude spadať práve pod ministerstvo práce pričom splnomocnenkyňa dostane  spolu s dvoma kanceláriami na ministerstve jedného odborného pracovníka a jedného zamestnanca sekretariátu. O miesto poslankyne ale nepríde. 

SME ozrejmuje, že poslankyňa by mala vo funkcii plniť úlohy v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci. Spolu s tým bude pre vládu pripravovať rôzne typy materiálov či posudzovať a pripomienkovať materiály z ministerstiev a iných organizácií. 

Zatiaľ čo napríklad exminister práce za SaS Jozef Mihál túto funkciu uvítal, Veronika Remišová z koaličnej strany Za ľudí hovorí o tom, že reprezentatívna funkcia bez kompetencií problémy rodín nevyrieši. OĽaNO sa k tejto nominácii plánuje vyjadriť až v stredu po tom, ako o nej vláda rozhodne. 

Syn Alexandra Dubčeka si neželá, aby meno jeho otca bolo spájané s Ficom
„Pán Fico nám nikdy nepomáhal a neodpovedal mi ani na doporučený list, kde som ho žiadal o podporu pamiatky môjho otca,“ povedal Pavol Dubček. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | SITA