V Čechách by voľby s náskokom vyhralo ANO Andreja Babiša, hovorí najnovší prieskum
14 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Nový prieskum volebných preferencií od agentúry Kantar CZ potvrdzuje dominantné postavenie hnutia ANO, Andreja Babiša.


Podpora hnutia sa ale podľa prieskumu znížila. Na druhom mieste si naopak polepšili Piráti a viac respondentov by dalo hlas tiež tretej ODS. Posilnila aj SPD s ôsmimi percentami. Na päťpercentnú hranicu potrebných na vstup do snemovne sa pohybuje v rámci štatistickej chyby pätica strán. Výskum spracovala agentúra pre Českú televíziu.

Mandát v Poslaneckej snemovni by podľa májového volebného modelu získalo osem politických strán a hnutí. Potvrdzuje sa tým aj dlhodobý výrazný náskok ANO, ktoré vedie s 31,5 percentami, oproti aprílovým číslam ale vládnuce hnutie stratilo 2,5 percentuálneho bodu.

"Najčastejšie sa voliči presúvali k Pirátom, prípadne ČSSD, pričom ako dôvod opakovane uvádzali sklamanie zo zneužitia pandémie k presadeniu vlastných záujmov hnutia ANO alebo jeho členov," uvádzajú autori prieskumu. Dopĺňajú, že do aprílovej vlny zberu dát ešte zasahovala väčšina vládnych opatrení proti šíreniu koronavírusu.

"Občania hodnotili aktivitu vlády počas Koronavírusovej krízy pozitívne, čo sa prejavilo ako na hodnotení celej politickej situácie, tak aj na zisku hnutia ANO. S tým, ako sa jednotlivé opatrenia začínajú uvoľňovať a situácia sa pozvoľna vracia späť k bežnému stavu, sa zdá, a májové meranie toto aj potvrdzuje, že sa navrátia aj zisky väčšiny strán a hnutí na hodnoty z obdobia pred krízou," píše Česká televízia na svojom portáli.

Čo bude s koronavírusom? Profesorka naznačila štyri možné scenáre
Počas uplynulého víkendu nehlásil Londýn, Škótsko ani Severné Írsko jediný prípad úmrtia na Covid-19, pripomína profesorka Devi Sridharová v komentári pre server The Guardian. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič