Rusko uvedie v piatok do služby strategickú ponorku Knieža Vladimir
12 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Rusko uvedie v piatok do služby strategickú raketonosnú ponorku na jadrový pohon triedy Borej-A s názvom Knieža Vladimir, informovalo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany.


Ceremónia prijatia ponorky (vylepšený Projekt 955A) do námorných síl sa uskutoční na Deň Ruska 12. júna v lodiarskom podniku Sevmaš v Severodvinsku. Na palube ponorky vztýčia vlajku svätého Ondreja, uviedlo ministerstvo, ktoré citovala agentúra TASS.

Zdroj z ruského obranného priemyslu pre TASS ešte 8. júna uviedol, že ponorka Knieža Vladimir bude od 12. júna slúžiť v Severnej flotile - v 31. ponorkovej divízii.

Internet spôsobil v Rusku novú sexuálnu revolúciu
Vďaka celosvetovej sieti sa „trh“ možných intímnych partnerov stal doslova globálnym. Uviedol portál Nation-news.ru. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Ponorka ukončila testy koncom roka 2019, ale v dôsledku odhalených chýb dodanie námorníctvu odložili. Po odstránení porúch sa 12.-21. mája konali v Bielom mori záverečné testy a po nich sa plavidlo vrátilo do Severodvinska. Osvedčenie o prijatí/doručení ponorky bolo podpísané 28. mája.

Knieža Vladimir predstavuje štvrtú generáciu ponoriek na jadrový pohon, ktoré postavili pre ruské námorníctvo. Ponorku spustili na vodu v novembri 2017. Podľa ruského ministerstva obrany je táto ponorka menej hlučná a má vylepšené manévrovacie systémy a systémy kontroly hĺbky a výzbroje.

Všetky ponorky triedy Borej sú vybavené torpédometmi s kalibrom 533 milimetrov a môžu niesť 16 balistických rakiet typu Bulava. Táto trojstupňová raketa na tuhé palivo s maximálnym doletom 10.000 kilometrov môže niesť najviac desať nezávisle od seba navádzateľných jadrových hlavíc.

Nemôžeme ignorovať vojenský a ekonomický vzostup Číny, varoval šéf NATO
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prehlásil, že Západ „nemôže ignorovať“ vojenský alebo ekonomický vzostup Číny a pripustil, že svet „čelí posunu v globálnej rovnováhe síl“, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Marek Molnár