Nemôžeme ignorovať vojenský a ekonomický vzostup Číny, varoval šéf NATO
11 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prehlásil, že Západ „nemôže ignorovať“ vojenský alebo ekonomický vzostup Číny a pripustil, že svet „čelí posunu v globálnej rovnováhe síl“, informuje portál RT.


V stredu v rozhovore pre Radio BBC Stoltenberg uviedol, že Peking sa blíži k Západu niekoľkými spôsobmi: prostredníctvom kybernetického priestoru, telekomunikácií, kritickej infraštruktúry a prieskumu Arktídy.

„Nemôžeme ignorovať dôsledky vzostupu Číny. Čína bude mať čoskoro najväčšiu ekonomiku na svete. Už majú druhý najväčší rozpočet na obranu,“ varoval šéf NATO.

Stoltenberg tiež uviedol, že je dôležité, aby Británia prehodnotila úlohu čínskeho technologického gigantu Huawei v sieti 5G, aby bola zaručená bezpečnosť. Dodal, že verí, že vláda Spojeného kráľovstva navrhne svoje siete 5G takým spôsobom, ktorý zabezpečí, že zostanú chránené a „bezpečné“.

USA chcú s Ruskom súperiť o Severnú morskú cestu
Podľa ruského politológa Andreja Koškina si Američania uvedomili, že bohatstvo Arktídy začína byť vďaka klimatickým zmenám omnoho prístupnejšie. Uviedol portál Nation-news.ru. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Britský premiér Boris Johnson bol vážne kritizovaný za rozhodnutie umožniť spoločnosti Huawei pomôcť vybudovať britskú 5G sieť.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Hua Chunyingová vyhlásila, že Čína nepredstavuje hrozbu pre žiadnu krajinu a dúfa, že NATO bude môcť vnímať ich vývoj „racionálne“.

Stoltenberg poznamenal, že Peking „výrazne“ investuje do moderných vojenských zariadení a za posledných päť rokov do svojho námorníctva pridal 80 lodí, čo sa rovná celkovému počtu lodí patriacich do britského kráľovského námorníctva.

„Čína sa stáva čoraz dôležitejšou vojenskou veľmocou a musíme sa ňou zaoberať,“ poznamenal a dodal, že NATO musí zabezpečiť, aby v budúcnosti zostalo „silnou mocou“, pretože čelí „posunu globálnej rovnováhy síl“.

Námorné sily USA zakážu používanie bojovej vlajky Konfederácie
Zatiaľ čo niektorí občania južanských štátov považujú vlajku Konfederácie za symbol hrdosti a spomienok na svojich vojakov padlých v občianskej vojne, pre mnohých Američanov je, naopak, znakom útlaku a temnej kapitoly amerických... Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | TASR