Námorné sily USA zakážu používanie bojovej vlajky Konfederácie
10 | 06 | 2020 I TASR

Zatiaľ čo niektorí občania južanských štátov považujú vlajku Konfederácie za symbol hrdosti a spomienok na svojich vojakov padlých v občianskej vojne, pre mnohých Američanov je, naopak, znakom útlaku a temnej kapitoly amerických dejín.


Námorné sily Spojených štátov sa rozhodli zakázať vo všetkých svojich priestoroch a zariadeniach, lodiach i lietadlách používanie vlajky, pod ktorou v 19. storočí bojovali štáty Konfederácie počas americkej občianskej vojny a dnes ju stále mnohí považujú za symbol rasovej nerovnosti a útlaku. V utorok o tom informovala agentúra Reuters.

Námorníctvo sa rozhodlo pre tento krok v dôsledku prebiehajúcej vlny nepokojov a protestov proti rasovej diskriminácii a policajnej brutalite, ktoré vyvolala smrť Afroameričana Georgea Floyda po policajnom zákroku v americkom štáte Minneapolis. Zomrel 25. mája, keď mu belošský policajt pri zatýkaní kľačal na krku takmer deväť minút.

Zatiaľ čo niektorí občania južanských štátov považujú túto vlajku za symbol hrdosti a spomienok na svojich vojakov padlých v občianskej vojne, pre mnohých Američanov je, naopak, znakom útlaku a temnej kapitoly amerických dejín.

Protesty za Georgea Floyda sú rovnaké ako farebné revolúcie, podporované USA v zahraničí
Už nie je potrebné špekulovať o zvláštnych podobnostiach medzi operáciami zmeny režimu „farebnej revolúcie“ v zámorí a súčasnými protestmi v USA, píše ruský žurnalista Nebojsa Malic na portáli RT. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Preklad: Marek Molnár


Náčelník námorných operácií admirál Michael Gilday preto nariadil svojmu štábu, aby začal chystať rozkaz, ktorý zakáže používanie vlajky vo verejných a pracovných priestoroch zariadení námorných síl a jej vyobrazovanie na vojenskej technike. "Účelom nariadenia je zabezpečiť súdržnosť a zachovať poriadok, disciplínu i základné hodnoty cti, odvahy a oddanosti v rámci organizácie," píše sa vo vyhlásení námorných síl.

Od Floydovej smrti niektoré orgány verejnej moci v južných štátoch USA, kde boli Afričania až do roku 1863 zotročovaní a trpeli desaťročiami rasovej diskriminácie, v súčasnosti nariaďujú odstraňovanie pamiatok postavených na počesť Konfederácie, ktorej štáty v minulosti obhajovali zachovanie otroctva.

Krok námorníctva prichádza po tom, ako americká námorná pechota nariadila odstrániť bojovú vlajku Konfederácie zo všetkej techniky a zariadení - vrátane zákazu vyobrazenia vlajky na šálkach či nárazníkoch áut.

Ruská tajná služba tvrdí, že zmarila teroristický útok na Kryme
Skupina teroristov plánovala zaútočiť pomocou improvizovaných výbušných zariadení na trhovisko v meste Simferopol. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | TASR