Za ľudí nebude spolupracovať s Pellegriniho stranou, Sulík túto možnosť nevylúčil (aktualizácia)
10 | 06 | 2020 I SITA

Vládna strana Za ľudí určite nebude spolupracovať s novou stranou podpredsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorej vznik dnes bývalý premiér avizoval. Po dnešnom rokovaní vlády to povedala podpredsedníčka strany Za ľudí a vicepremiéra pre investície a informatizáciu Veronika Remišová. Šéf ďalšej koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) a minister hospodárstva Richard Sulík spoluprácu s Pellegriniho stranou nevylúčil.


„Peter Pellegrini je dieťa Smeru-SD. Bol zrodený v Smere, vyrástol v Smere a učil sa v strane politickým manierom. To, že krajšie hovorí, ešte neznamená, že robí krajšiu politiku. Bol totiž pri všetkých problémových okamihoch v Smere, pri všetkých pochybných tendroch či kauzách a počas celého tohto obdobia sa zastával strany a jej predsedu Roberta Fica,“ uviedla Remišová.

Hovoriť o tom, že Pellegrini prechádza politickou očistou a zakladá niečo nové, je podľa jej slov úplne absurdné. „To, že sa v Smere nevedel presadiť, ilustruje nielen pomery v strane, ale aj samotné kariérne ambície Petra Pellegriniho,“ dodala vicepremiérka.

Liberalizácia železničnej osobnej dopravy má zmysel pri zachovaní či zvýšení jej kvality, tvrdí Doležal
Liberalizácia železničnej osobnej dopravy má podľa ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (Sme rodina) zmysel iba pri zachovaní či zvýšení jej kvality. Rezortný šéf o tom informoval v stredu pred rokovaním vlády v súvislosti s vyhlásením... Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Predsedu SaS Richarda Sulíka neprekvapilo, že Pellegrini v Smere-SD končí. Skôr ho prekvapilo, že do tejto strany vôbec vstúpil. Zopakoval, že strana SaS vylúčila spoluprácu so Smerom-SD, Slovenskou národnou stranou (SNS) a Kotlebovcami - Ľudovou stranou Naše Slovensko (ĽSNS). „Nevidíme dôvod nateraz tento postoj akokoľvek meniť,“ ozrejmil šéf liberálov. S Pellegriniho stranou tak prípadnú spoluprácu nevylúčil.

Aktualizované 10.6. o 15.35. hod.: 

„Dnešné rozhodnutie Petra Pellegriniho pre mňa neznamená absolútne nič," povedal po dnešnom rokovaní vlády jej predseda Igor Matovič (OĽaNO). Pellegrini podľa jeho slov tým, že roky slúžil mafii, nemá nárok tváriť sa, že je akousi obrodou slovenskej politiky.

„Len zmení kabát a bude sa tváriť, že je nový, aj keď je to ten istý človek. Zaregistrovali ste nejaké vystúpenie Pellegriniho pri Kaliňákových kauzách (bývalý minister vnútra za Smer-SD Robert Kaliňák, pozn. SITA)? Ja nie. Zaregistrovali ste nejaké vystúpenie Pellegriniho po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorým by sa vzbúril Robertovi Ficovi? Ja nie. Zaregistrovali ste jeho vystúpenie, keď nejaká ´prostitútka´ chodila po boku Fica na stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou bez bezpečnostnej previerky? Ja nie. Pellegrini len zakaždým šúchal nožičkami a kryl dlhé roky zločin," uviedol Matovič. Takýto človek nebude podľa neho budúcnosťou pre Slovensko a preto s ním nemá záujem spolupracovať.

Pellegrini na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že sa vzdal funkcie podpredsedu Smeru - sociálnej demokracie (Smer-SD). Svoje rozhodnutie označil za jedno z najťažších v doterajšej politickej kariére. V najbližších dňoch podnikne kroky na svoj definitívny odchod zo strany.

Ako povedal, nevie si už totiž predstaviť vedenie strany v tandeme s jej doterajším predsedom Robertom Ficom. Pellegrini nevylúčil založenie novej politickej strany, ktorá bude založená na hodnotách sociálnej demokracie. Na septembrovej schôdzi parlamentu by sa podľa neho malo vyriešiť aj jeho prípadné zotrvanie vo funkcii podpredsedu pléna.

Po prvýkrát v histórii existuje alternatíva pre voličov Smeru-SD, hovorí Mesežnikov
Po prvýkrát v histórii existuje alternatíva pre voličov strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD). Pre agentúru SITA takto okomentoval odchod Petra Pellegriniho zo Smeru-SD politológ Grigorij Mesežnikov. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA