E. Tomáš: Zariadenia, pre ktoré bol zásah v NASES, boli asi inštalované oficiálne
10 | 06 | 2020 I Peter Haluza, TASR

V prípade policajného utorkového zásahu v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) môže ísť o búrku v pohári vody, vyhlásil riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský.


Zariadenia, pre ktoré v utorok (9. 6.) zasahovala policajná NAKA v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES), boli zrejme inštalované oficiálne. Po stredajšom rokovaním parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) to vyhlásil jeho predseda a poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Smer-SD).

Odvolal sa pritom na dostupné informácie, ktoré zazneli aj na rokovaní výboru. Podotkol však, že je potrebné preveriť, čo všetko tieto zariadenia monitorovali.

"Vyzerá to tak, že zariadenia boli inštalované oficiálne na základe rozhodnutia oficiálnych štátnych orgánov. Treba teraz preveriť, či pracovali tak, ako pracovať mali," povedal Tomáš. Úvahy o možnom zneužití, odpočúvaní a sledovaní štátnej siete Govnet prostredníctvom týchto zariadení považuje za predčasné.

"Neviem sa ani k tomu vyjadriť," uviedol s tým, že má len informácie od riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.
Ak NAKA spustila v tejto veci vyšetrovanie, je podľa Tomáša potrebné to rešpektovať. Verí, že vyšetrovanie prinesie úplne jasný záver, či došlo alebo nedošlo k zneužitiu zariadení.

Počas akcie vo vládnej agentúre NASES zadržali štyri osoby
Vicepremiérka pre informatizáciu V. Remišová hovorila v súvislosti so zásahom vo vládnej agentúre o ohrození strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, s podozrivými už vyšetrovateľ vykonáva procesné úkony. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Poslanec považuje za predčasné a nie veľmi zodpovedné zo strany vicepremiérky pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej (Za ľudí), že informovala o konaní NAKA v tejto veci. "Záver môže byť totiž úplne iný, aký sa vytvoril v médiách. Nechcem však predbiehať. Nech to NAKA preverí," poznamenal Tomáš.
Búrka v pohári vody

V prípade policajného utorkového (9. 6.) zásahu v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) môže ísť o búrku v pohári vody a niečo, čo bolo oficiálnymi štátnymi autoritami schválené, alebo ide o vážny problém. Vyhlásil to riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský pred stredajším rokovaním parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS.

So zásahom polície v NASES sa objavujú informácie o údajnom odpočúvaní a sledovaní štátnej počítačovej siete Govnet. Pčolinský uviedol, že polícia zaistila "nejaké" zariadenia. Znalci a polícia podľa šéfa SIS zatiaľ nevedia povedať, na čo presne mali slúžiť.

"Mohli to byť zariadenia, ktoré mali zabezpečiť ochranu pred útokmi z vonka. Mohlo však aj ísť o zariadenia, ktoré dokázali preniesť obsah, a to dátový či telefonický. Ak áno, musí sa skúmať, či na to existovalo povolenie sudcu," skonštatoval Pčolinský. Odmietol, že by mala byť SIS do toho zakomponovaná. Nepovedal však, či SIS o tom mala informácie.

Núdzový stav v SR končí 13. júna
Zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať prestáva platiť od dnes 10. júna, núdzový stav končí v sobotu. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


 
Útok alebo obrana?

Nepredpokladá, žeby prišla na Úrad vlády SR akási súkromná firma či jednotlivec a niečo namontovali. Ako tvrdí, nie je to technicky jednoduchá záležitosť. "Je potrebné rozhodnutie štátnych autorít, aby sa mohlo takéto zariadenie implementovať. Čo to však robilo a načo to slúžilo, to musia povedať znalci," vysvetlil.

Otázka podľa jeho slov je, do akej miery vedúci predstavitelia vlády vedeli, že ak niečo schvaľovali, čo to robí. Šéf SIS nevedel uviesť, aký rozsiahly mohol byť únik informácií. Ako tvrdí, odpoveď na to musí dať polícia. Nemyslí si však, že by išlo o útok. Vidí za tým skôr zvláštne nastavenie vnútornej bezpečnosti na Slovensku.

"Je to absurdná bezpečnostná hrozba, pretože SR má z eurofondov alokovaných pomerne dosť peňazí na kybernetickú ochranu a ak sa peniaze nevyužívajú na to, na čo sa majú, nečudujme sa, že sa potom dejú takéto excesy," poznamenal Pčolinský.

Raši si myslí, že v kauze Govnetu treba počkať na výsledky NAKA
Pri kauze údajného odpočúvania a sledovania štátnej počítačovej siete Govnet si treba počkať na výsledky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). "Určite sa to zistí a určite sa to bude medializovať," reagoval v stredu bývalý podpredseda vlády SR pre... Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | TASR


Vylúčiť nemôžeme, že išlo o snahu zahraničných tajných služieb preniknúť do systému, skôr si však myslí, že mohlo ísť, naopak, o snahu zabrániť tomu, aby sa zahraničné tajné služby "napichli" na štátnu sieť. Všetko, čo prechádzalo cez Govnet, sa podľa šéfa SIS teoreticky mohlo niekde dostať. "Či to však tie zariadenia umožňovali, neviem povedať," podotkol Pčolinský.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok (9. 6.) zasahovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby. Ako pre TASR potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré sa začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

Marian K. zostáva vo väzbe, rozhodol Najvyšší súd
Najvyšší súd SR ponechal viacnásobne stíhaného podnikateľa Mariana K. vo väzbe. Pre médiá to potvrdil dozorujúci prokurátor kauzy miliónových zmeniek Ján Šanta. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA