„Odhodlaní ísť do vojny“: Čína poslala stíhacie lietadlá, aby obkľúčili Taiwan
10 | 06 | 2020 I Mário Martinka

V utorok ráno v Taiwanským vzdušným priestorom preletelo niekoľko stíhacích lietadiel Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA), ako aj vojenské lietadlo USA, píše breitbart.com.


Taiwanské ministerstvo národnej obrany (MND) potvrdilo aktivitu vo svojom vzdušnom priestore v utorňajšom vyhlásení, v ktorom uviedlo: „Čínske Su-30 nakrátko vstúpili do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany juhozápadne od Taiwanu. Taiwanské letecké sily reagovali rádiovými varovaniami a monitorovali ich pohyby, kým neodleteli.“

Denník Focus Taiwan označil čínsku stíhaciu aktivitu za „prienik“ do taiwanského vzdušného priestoru. Americké dopravné lietadlo C-40A, ktoré preletelo skoro ráno v utorok cez Taiwanský vzdušný priestor, tak spravilo so súhlasom MND. „Americké lietadlo vstúpilo do nášho vzdušného priestoru po predchádzajúcej žiadosti v súlade s riadnymi postupmi. Nepristálo na žiadnom z našich letísk,“ vyhlásilo MND vo vyhlásení.

Podľa radarov Golf9 a AirNav RadarBox, ktoré zverejnili ich záznamy sledovania vzdušného priestoru online, „dopravné lietadlo amerického námorníctva po vzlete z japonskej Okinawa letelo priamo nad západným pobrežím Taiwanu....“.

Golf9 uviedol, že letová dráha amerického dopravného lietadla priamo nad Taiwanom je „vzácna“, pretože americká armáda zvyčajne obmedzuje svoje operácie na medzinárodné vody alebo vzdušný priestor okolo Taiwanu.

Fauci: Pandémia koronavírusu ani zďaleka neskončila
Americký špičkový odborník na infekčné choroby označuje COVID-19 za „svoju najhoršiu nočnú moru“. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Čínski vojenskí „odborníci“ komentovali dráhu stíhacích lietadiel PLA cez vzdušný priestor Taiwanu v článku, ktorý v stredu uverejnili denník Čínskej komunistickej strany (ČKS):

"Zriedkavý let amerického bojového lietadla nad Taiwanom ukázal rastúcu spoluprácu medzi Američanmi a taiwanskými odštiepencami.  Bojové lietadlá ... čínskych pevninských bojovníkov im poslali silné varovanie a preukázali to, do akej miery je PLA pripravená na vojnu."

Song Zhongping, čínsky vojenský expert a televízny komentátor povedal časopisu Global Times, že najnovšie cvičenia PLA so stíhačkami Su-30 boli „vyžadované ... na zvýšenie vojenskej pripravenosti“ uprostred rastúceho napätia v Taiwanskom prielive medzi Taiwanom a jeho západnými spojencami a Čínou:

USA sa snažia diktovať svetu falšovaním peňazí (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Iveta Machová


"Lietadlá PLA zvyčajne jednajú opatrne, keď sa jedná o misie spojené s Taiwanom. Tentoraz však leteli do juhozápadného „vzdušného priestoru“ ostrova [Taiwanu], čo preukázalo odhodlanie a schopnosti PLA. Takéto aktivity sa stanú častejšími a bežnejšími."

Podľa článku PLA nedávno zorganizovala intenzívne námorné cvičenia „vrátane cvičení útokov na pláže s obojživelnými tankami. Cvičenia sa zúčastňujú aj civilné lode, ktoré prepravujú tanky a obrnené vozidlá cez more“.

Čína organizuje tieto vojenské cvičenia v snahe zastrašiť Taiwan, ale ako informoval Focus Taiwan v utorok, ostrovný národ čoskoro preukáže svoju vlastnú vojenskú pripravenosť. Taiwanské každoročné vojnové hry „Han Kuang“ sú naplánované na júl a september tohto roku a „otestujú asymetrické schopnosti krajiny odvrátiť nepriateľské sily na mori a pozdĺž jeho pláží,“ oznámila MND.

Utorkové bojové lety prichádzajú uprostred rastúceho regionálneho napätia medzi Taiwanom a Čínou, ktorá považuje ostrov za rebelujúcu provinciu usilujúcu sa o oddelenie od Číny. Peking cíti odpor k západným spojencom, napríklad k USA, ktorí podporujú Taiwan a tvrdia, že sa krajina dokáže riadiť a fungovať sama, bez Číny.

Americký trh práce sa neočakávane zlepšuje; zotavenie však bude trvať roky
Americké hospodárstvo v máji neočakávane znížilo mieru nezamestnanosti. Toto môže byť najjasnejší signál, že pokles ekonomiky, ktorý vyvolala pandémia COVID-19 sa pravdepodobne skončil, avšak cesta k obnove hospodárstva bude ešte... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Mário Martinka