NR SR: Novela zákona upravujúca voľbu generálneho prokurátora je v druhom čítaní
10 | 06 | 2020 I SITA

Cieľom novely zákona, ktorú poslanci posunuli do ďalšieho kola rokovania parlamentu je, aby sa o funkciu generálneho prokurátora mohli uchádzať aj osoby, ktoré nie sú prokurátormi.


Novela zákona o prokuratúre, ktorá upravuje spôsob voľby generálneho prokurátora, je v druhom čítaní. Rozhodlo o tom 87 poslancov parlamentu zo 131 prítomných. Cieľom novely zákona, ktorú do pléna predložili koaliční poslanci Juraj Šeliga (Za ľudí), Alojz Baránik (SaS), Ondrej Dostál (SaS), Milan Vetrák (OĽaNO) a Petra Hajšelová (Sme rodina) je, aby sa o funkciu generálneho prokurátora mohli uchádzať aj osoby, ktoré nie sú prokurátormi. Doteraz sa o túto funkciu mohli uchádzať len prokurátori.

Poslanci tiež navrhujú rozšíriť okruh navrhovateľov kandidátov do funkcie. Podľa aktuálne platnej legislatívy môžu návrhy predkladať výlučne poslanci parlamentu. Po novom by tak mohli urobiť aj minister spravodlivosti, Rada prokurátorov SR, verejný ochranca práv, profesijné organizácie právnikov či vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva. Voľba generálneho prokurátora by mala byť v parlamente verejná.

M. Kolíková by z vlády neodišla, ak by sa D. Lipšic stal generálnym prokurátorom
Otázku možného konfliktu záujmov pri osobe Daniela Lipšica vzhľadom na jeho politickú minulosť spojenú s hnutím OĽaNO aj niektorými členmi Sme rodina považuje ministerska spravodlivosti za legitímnu. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR


Novelu kritizujú predovšetkým poslanci parlamentných opozičných strán Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) a Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Peter Pellegrini (Smer-SD) označil novelu zákona ako „Lex Lipšic“ a považuje ju za snahu o spolitizovanie prokuratúry. Za správne zmeny vníma verejný híring kandidátov a rozšírenie možností pre tých, ktorí môžu kandidátov na generálneho prokurátora navrhovať.

Ďalší podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) zasa odmietol, že by koalícia menila zákon pre advokáta Daniela Lipšica a zdôraznil, že žiadna z koaličných strán v súčasnosti nevyberá žiadneho konkrétneho kandidáta do tejto funkcie. Zámerom novely zákona je podľa jeho slov zmena systému voľby generálneho prokurátora. Zároveň priblížil, že skupina koaličných poslancov zorganizuje 24. júna širokú odbornú verejnú diskusiu na tému zmeny spôsobu voľby generálneho prokurátora. Pozvú na ňu poslancov, odborníkov, akademikov, ale aj širokú verejnosť.

Voľbou Lipšica za generálneho prokurátora by Matovič legitimizoval Pentu
Lipšic s Matovičom budú spolu krásne mocensko-autoritárske duo. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová