Slováci vraj navštevujú lekárov špecialistov až príliš často, Krajčí chce zmeny
08 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) prišiel s návrhom zmien, ktoré by sa mali týkať zvyšovania kompetencií všeobecných lekárov. Lekárov špecialistov totiž Slováci navštevujú až príliš často pričom všeobecní lekári nevyužívajú všetky kompetencie, ktorými disponujú. 


Priemerne 11,5-krát do mesiaca - to je číslo, ktoré slovenských pacientov zaraďuje na čelo európskeho rebríčka návštevnosti ambulancií. Značnú časť návštev lekára pritom predstavujú návštevy špecialistov. Minister Krajčí by chcel tento trend zmeniť a vďaka tomu ušetriť desiatky miliónov, informujú Hospodárske noviny. 

Krajčí preto navrhuje zvýšenie kompetencií všeobecných lekárov tým, že dostanú možnosť certifikovať sa na špecializované výkony akými sú napríklad sonografia či starostlivosť o diabetikov. Zároveň počíta aj s tým, že tieto kroky by mohli zvýšiť atraktívnosť všeobecného lekárstva pre študentov medicíny. 

Z vraždy bratov Danišovcov obvinila Mikuláša Č.
Členov bratislavského podsvetia „Tutiho“ a „Papasa“ zabila bomba v aute 6. júla 1995, z vraždy NAKA obvinila známeho mafiána. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | SITA


Hospodárske noviny spresňujú, že slovenskí všeobecní lekári naplno nevyužívajú svoje kompetencie ani v súčasnom stave. Využívajú totiž iba 70 percent lekárskych právomocí všeobecného lekára v rámci EÚ a 48 percent kompetencií v porovnaní so všeobecnými lekármi v krajinách, ktoré sa pýšia najlepšou primárnou starostlivosťou. 

Lekári s novými kompetenciami budú zároveň nútení svoje ambulancie vybaviť adekvátnymi prístrojmi. Odborníci v tomto bode problém nevidia, avšak zásadnou podmienkou je nutnosť vychovať odborníkov, čo potrvá roky.

Zmeny sa tak neudejú rýchlo a celý proces bude trvať minimálne jednu generáciu. „Ak nezačneme dnes, nedosiahneme žiadne výsledky,“ odobruje počiatky týchto zmien šéf Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. 

Zuzana Dolinská, riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov, sa navzdory tomu obáva, že pokiaľ nebude vyriešený problém financovania zdravotníctva, budú na stole pochybnosti, že zmeny znova zostanú len na úrovni rečí. „Pretože reformovať podfinancované zdravotníctvo je len zbožným prianím, a nie skutočným plánom na realizovanie zmien,“ hovorí Dolinská. 

Koalícia chce zrušiť imunitu sudcov. Mali by byť zodpovední za svoje verdikty
Súčasný právny poriadok sudcom sľubuje imunitu pri ich rozhodovaní. Vláda Igora Matoviča však v tejto oblasti počíta so zmenami, ktoré by mali znamenať zodpovednosť sudcov za ich verdikty a to ako v disciplinárnej, tak aj v trestnoprávnej rovine.... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok