Koalícia chce zrušiť imunitu sudcov. Mali by byť zodpovední za svoje verdikty
08 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Súčasný právny poriadok sudcom sľubuje imunitu pri ich rozhodovaní. Vláda Igora Matoviča však v tejto oblasti počíta so zmenami, ktoré by mali znamenať zodpovednosť sudcov za ich verdikty a to ako v disciplinárnej, tak aj v trestnoprávnej rovine. 


Argumenty koaličného návrhu, ktoré sa dostali aj do vládneho programu, upriamujú pozornosť na zahraničie. Napríklad v Nemecku figuruje v rámci Trestného zákonníka trestný čin ohýbania práva. Na Slovensku podobná inštancia doposiaľ neexistuje, nová vláda by to však chcela zmeniť, píšu Hospodárske noviny. 

Návrh do vládneho programu, pomocou ktorého chce koalícia riešiť zlý stav v oblasti súdnictva, presadil poslanec NR SR Alojz Baránik (SaS). SaS pritom s obdobným návrhom prišla už v minulosti v súvislosti s pokusmi o zrušenie sudcovskej imunity na rozhodovanie. 

Sudcom sa však plánované zmeny nepozdávajú. „Priamym dôsledkom zrušenia rozhodovacej imunity bude strach rozhodovať, interpretovať právo,“ hovorí Boris Tóth, šéf bratislavskej sekcie Združenia sudcov Slovenska.

Matovič si berie príklad od Kočnera
Pôjde pri obsadzovaní postov na okresných úradoch o ich očistu, alebo o obsadenie tými "správnymi" ľuďmi? Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Arpád Németh


Baránik naopak hovorí o korupcii v súdnictve, ktorá sa v praxi stíha len veľmi ťažko. Podľa poslanca sa korupcia v súdnom systéme pácha pod záštitou slobodného rozhodovania a takzvaného práva na právny názor. 

„Koalícia najskôr preskúma možnosti a až na základe dôkladných analýz a náležitého zváženia sa rozhodne, či bude rozhodovacia imunita súdov zrušená,“ vysvetľuje ďalšie kroky v tomto smere šéf Ústavnoprávneho výboru parlamentu Milan Vetrák (OĽaNO). 

Pre Hospodárske noviny sa k návrhu vyjadril aj analytik Samuel Spáč, podľa ktorého tento krok môže mať svoje opodstatnenie. Spáč na druhej strane hovorí, že postihovanie sudcov za právny názor je kontroverznou záležitosťou a mohlo by slúžiť aj ako nástroj na trestanie sudcov za rozhodnutia, ktoré odporujú predstavám tých, ktorí o pokrivenom práve budú rozhodovať. 

Minimálna predčasná penzia má od júla stúpnuť na takmer 258 eur
Predčasný starobný dôchodok má byť od začiatku júla tohto roka menej dostupný. Suma, od ktorej vzniká nárok na predčasný starobný dôchodok, sa má totiž od začiatku júla tohto roka zvýšiť o 5,50 eura na 257,80 eura. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | SITA