Rusko investuje 1,5 miliardy dolárov na výstavbu plynovodu z Arktídy do Číny
08 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Ruská energetická spoločnosť Gazprom vyhlásila rekordný tender na nákup potrubí v hodnote takmer 100 miliárd rubľov (1,5 miliardy dolárov) pre svoje projekty týkajúce sa zemného plynu, vrátane plynovodu Power of Siberia, informuje portál RT.


Dodávky by sa mali začať tento rok a pokračovať až do konca roku 2022, podľa údajov zverejnených na štátnej obchodnej stránke. Na dodávky bude dohliadať spoločnosť Gazprom Invest, ktorá má na starosti najväčšie investičné projekty.

Približne 1,3 milióna ton potrubí je určených na použitie na domácich plynových trasách aj na dodávky ruským obchodným partnerom. Podľa ruských médií sú niektoré dodávky určené pre plynovod Power of Siberia, najväčší prepravný systém plynu na východe Ruska.

Zatiaľ čo projekt, ktorého cieľom je dodávať do Číny ročne 38 miliárd metrov kubických plynu, je v prevádzke od konca minulého roka, spoločnosť Gazprom plánuje do konca roku 2022 pripojiť k plynovodu ďalšie plynové pole.

gazprom


Aj keď nie je jasné, koľko potrubia je určených na rusko-čínsky projekt, časť dodávok bude smerovať do regiónov Ukhta – Torzhok a Bovanenkovo ​​– Ukhta. Tieto dve trasy sú spojené, pričom druhé potrubie vedie plyn zo sibírskeho polostrova Yamal do jednotného ruského systému dodávania plynu. Z Torzoku sa plyn dodáva do severozápadného Ruska na pokrytie domáceho dopytu a ďalej smeruje do Európy.

gazprom


Výberové konanie, ktorého počiatočná cena je stanovená na 98,4 miliárd rubľov, bude ukončené 16. júna. Podľa Interfaxu je dohoda o predaji potrubia viac ako dvojnásobná v porovnaní s predchádzajúcimi nákupmi spoločnosti Gazprom. Predchádzajúca najväčšia dohoda v hodnote 41 miliárd rubľov bola uzavretá v roku 2018.

Rusko zaregistrovalo nový liek, ktorý udrží komplikácie spôsobené Covid-19 „pod kontrolou“
Ruskí vývojári zaregistrovali nový liek proti koronavírusu, ktorý dokáže čeliť aj najťažším komplikáciám spôsobeným Covid-19, vrátane zlyhania pľúc, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Marek Molnár