Ropa stúpla na trojmesačné maximá. Rusko a Saudská Arábia predlžujú zníženie produkcie
08 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Medzinárodný referenčný typ pre oceňovanie ropy Brent presiahol hodnotu 43 dolárov za barel prvýkrát od začiatku marca v pondelok po tom, čo sa hlavní vývozcovia rozhodli ponechať výrobné obmedzenia až do konca júla, informuje portál RT.


Pri začiatku obchodovania tento týždeň americký ukazovateľ WTI tiež vyskočil na viac ako 40 dolárov.

Zotavenie cien prichádza po tom, ako sa 13 členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a 10 spojeneckých producentov ropy na čele s Ruskom, spoločne známy ako OPEC+, dohodli na predĺžení dohody o znížení celosvetovej produkcie o 9,7 milióna barelov za deň (bpd). Zníženie predstavuje zhruba 10 percent celosvetovej produkcie ropy.

Podľa pôvodného plánu, ktorý podpísali producenti v apríli, mali obmedzenia platiť do mája až júna, pričom teraz ich predĺžili o ďalší mesiac.

Ceny ropy sa budú vyvíjať od toho, či hlavní svetoví producenti predĺžia zníženie dodávok
Surová ropa Brent prvýkrát od začiatku marca prekonala hranicu 41 dolárov za barel, zatiaľ čo americká West Texas Intermediate (WTI) v piatok vzrástla takmer o dve percentná, a to pred stretnutím s poprednými výrobcami ropy, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Rast cien prichádza aj kvôli tomu, že Saudská Arábia oznámila, že zvyšuje na júl ceny ropy. Ide o najväčšie zvýšenie cien za najmenej dve desaťročia.

Brent sa takmer zdvojnásobil vďaka producentom, ktorí podpísali historickú dohodu. Niektorí analytici však tvrdia, že posledné predĺženie fázy nedosiahne očakávania trhu. Niektorí tiež dúfali, že OPEC+ bude držať rekordné obmedzenia po dobu aspoň ďalších troch mesiacov.

Americký trh práce sa neočakávane zlepšuje; zotavenie však bude trvať roky
Americké hospodárstvo v máji neočakávane znížilo mieru nezamestnanosti. Toto môže byť najjasnejší signál, že pokles ekonomiky, ktorý vyvolala pandémia COVID-19 sa pravdepodobne skončil, avšak cesta k obnove hospodárstva bude ešte... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Mário Martinka