Ministerstvo zdravotníctva zváži podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa za šírenie poplašnej správy
08 | 06 | 2020 I SITA

 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zváži podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa za šírenie poplašnej správy. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.


Reagovala tým na medializované informácie, podľa ktorých minister zdravotníctva Marek Krajčí tvrdí, že v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) treba okresať výdavky na najmodernejšiu liečbu. Ústav bude podľa Eliášovej naďalej poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť všetkým pacientom podľa najnovších poznatkov vedy a možností, a to v rámci diagnostiky, samotnej liečby a prevencie.

"Uvedené vyjadrenia o nedostupnosti liečby a aktívne šírenie týchto dezinformácií považuje ministerstvo zdravotníctva za hrubo zavádzajúce a snahu o zastrašovanie verejnosti prostredníctvom toho najcitlivejšieho segmentu poskytovania zdravotnej starostlivosti – starostlivosti o detského pacienta," konštatovala.

Minister zdravotníctva podľa zverejnených informácií 6. mája so spätnou platnosťou neschválil už v minulosti schválený plán činnosti NÚDCH na rok 2020. Bývalý riaditeľ Ladislav Kužela mal proti tomu protestovať.

HOAX: Mapa neukazovala satelitné snímky emisií oxidu siričitého
Mapa, ktorá mala údajne ukazovať zvýšenú hladinu oxidu siričitého, bola doplnená tvrdením, že má ísť o dôkaz zvýšeného množstva kremácií tiel a zdravotníckeho odpadu. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | TASR


"Podľa pána ministra tento plán počíta so zníženou výkonnosťou v segmente ústavnej zdravotnej starostlivosti, čo v preklade znamená, že deti namiesto domáceho, ambulantného riešenia budú opäť hospitalizované, teda budú dlho a veľakrát i zbytočne ležať v nemocnici," píšu nespokojní zamestnanci ústavu v liste.

Ako uviedla Eliášová, ministerstvo dôrazne odmieta interpretáciu neschválenia plánu činnosti tak, ako je komunikovaná verejnosti. "Nakoľko jeho neschválením v žiadnom prípade nebude obmedzená liečba detí ani nijako nevplýva na liečebné postupy ako sa snažia autori správy účelovo prezentovať," doplnila.

Ako dodala hovorkyňa rezortu, plán činností NÚDCH bol na ministerstvo doručený 26. februára 2020. MZ SR ešte v tom čase neschválilo predložený plán z dôvodu jeho rozporu s požiadavkami uvedenými v príkaze ministra a požiadalo ústav o predloženie prepracovaného plánu činnosti, ktorý následne NÚDCH zaslal 20. mája.

Pellegrini: OĽaNO zháňa prednostov okresných úradov na ulici
"Je to výsmech a napľutie do tváre ich voličov," zdôraznil Peter Pellegrini v súvislosti s konaním OĽaNO, ktoré chce napriek sľubom o transparentných výberových konaniach obsadiť všetky posty prednostov okresných úradov svojimi... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Neschválenie predmetného plánu bolo podľa Eliášovej opodstatnené, nakoľko plánovaný výsledok hospodárenia bola strata, ktorá by bola najvyššia za niekoľko posledných rokov činnosti nemocnice bez vplyvu oddlženia, čím by sa ďalej prehlbovalo zadlžovanie nemocnice.

"Úlohou ministra zdravotníctva je preto postaviť zdravotníctvo na nových princípoch, tak aby boli plány schvaľované ku koncu predchádzajúceho roka a nie po uplynutí niekoľkých mesiacov roka, na ktoré sa plán schvaľuje. Predložený nový plán činnosti ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti analyzuje," uzavrela hovorkyňa MZ SR.

Pellegrini: OĽaNO zháňa prednostov okresných úradov na ulici
"Je to výsmech a napľutie do tváre ich voličov," zdôraznil Peter Pellegrini v súvislosti s konaním OĽaNO, ktoré chce napriek sľubom o transparentných výberových konaniach obsadiť všetky posty prednostov okresných úradov svojimi... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Peter Haluza