Strach je jednou z príčin nakazenia sa koronavírusom
07 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Je o tom presvedčený šéflekár centra pre monitorovanie šírenia koronavírusu v Rusku. Uviedol portál Business-gazeta.ru.


Vedúci informačného centra pre monitorovanie situácie ohľadom koronavírusu v Ruskej federácii, lekár Alexander Mjasnikov uviedol, že strach je jednou z príčin nákazy vírusom COVID-19. Povedal to pre na televíznu stanicu Rusko-1.

„Stres trávi vaše hormóny. Následne ich nemáte dostatok na udržanie potrebnej imunity. Ako lekár môžem potvrdiť, že keď sa človek bojí, ľahšie sa nakazí a podľahne chorobe," vysvetlil Mjasnikov.

Podľa neho je táto hypotéza už potvrdená experimentmi na potkanoch. Lekár uviedol, že vystrašené hlodavce boli choré oveľa častejšie a dlhšie ako tie, ktoré neboli stresu vystavené.

Bill Gates odmieta „bizarné“ konšpiračné teórie o Covid-19
Bill Gates odmietol konšpiračné teórie o Covid-19, ktoré tvrdia, že chce sledovať ľudí prostredníctvom mikročipov, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Doktor Mjasnikov pripomína, že koronavírus sa prenáša v predklinickom období. Teda, šíria ho prakticky zdraví ľudia. Preto je tak vysoko nákazlivý. „Prenáša sa vzduchovými kvapkami. Hlavne kašľom, kýchaním a dýchaním. Ostatné formy prenosu neboli doteraz hodnoverne dokázané,“ povedal.

Ako poznamenal Mjasnikov, šírenie vírusu COVID-19 sa líši i podľa rasy, pohlavia a veku. Nákaza má nízku úmrtnosť, šíri sa značne rýchlo ale rovnako rýchlo aj ustupuje.

„Jediným účinným preventívnym opatrením je dodržiavanie vzdialenosti a skorá samoizolácia. Nosenie rúšok je síce jednoduché a lacné opatrenie, ale jeho účinnosť je len ťažké zmerať. Ide skôr o opatrenie všeobecnej kolektívnej ochrany. Rukavice poslúžia predovšetkým na ochranu pokožky rúk pred častým umývaním a kontaktmi. Mali by byť buď jednorazové alebo často dezinfikované. Dezinfekcia mimo nemocníc je pochybné opatrenie. Vírus je predsa vo vnútri človeka, nie vo vonkajšom prostredí“ zdôraznil ruský šéflekár pre monitorovanie situácie ohľadom šírenia koronavírusu.

„COVID-19 nám ešte stále môže priniesť nejaké prekvapenie. Ide totiž o nepredvídateľnú a nevyspytateľnú nákazu,“ uzavrel Mjasnikov.

Vedci vysvetlili, prečo sú ľudia s krvnou skupinou A náchylnejší na Covid-19
Hlavná štúdia, prvá svojho druhu, odhalila súvislosť medzi určitými krvnými skupinami a pravdepodobnosťou zlyhania dýchacích ciest na infekciu koronavírusom, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Marek Molnár