Podľa novej štúdie je takmer štvrtina Rusov presvedčená, že koronavírus je vymyslený
29 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Podľa štatistiky, ktorú vo štvrtok uverejnila Moskovská vysoká škola ekonómie (HSE), si viac ako 23% obyvateľov Ruska myslí, že epidémia je vymyslená a hrozba koronavírusu nie je skutočná, informuje portál RT.


Z prieskumu, ktorého sa v máji zúčastnilo až 30-tisíc Rusov, jasne vyplýva, že 32,8% respondentov (23,2% si myslí, že Covid-19 je fikcia a 9,6% si myslí, že je to všetko až moc prehnané) neverí v hrozbu koronavírusu, informuje denník RBK.

Štúdia odhalila dramatické rozdelenie postojov ruských obyvateľov k izolácii a bezpečnostným opatreniam vlády proti koronavírusu. Z neveriacich, sa 43% ľudí rozhodlo navštíviť svojich príbuzných počas izolácie a 74,2% bolo presvedčených, že povinný režim pobytu doma nie je nutný. Tí, ktorí na koronavírus veria (18%) navštívili svojich príbuzných len zriedka.

Výskum HSE taktiež odhalil narastajúcu nespokojnosť Ruska s bezpečnostnými opatreniami izolácie. Na začiatku apríla 15,9% ľudí verilo, že izolácia je zbytočné opatrenie a koncom mája táto hodnota narástla až na 32,4%. V súčastnosti väčšina respondentov (56%) stále podporuje odstránenie týchto opatrení.

Lavrov obvinil svetových vodcov z uprednostnenia sebeckých záujmov pred záchranou životov počas pandémie
Elity, ktoré vládnu Západu, si pri výbere reakcie na pandémiu Covid-19 prioritne stanovili sebecké alebo ideologické ciele, prehlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Podľa ďalšej štúdie sa miera skepticizmu pohybuje v závislosti od regiónu, pričom najviac neveriacich (41%) sa nachádza v Južnom federálnom okruhu.

Hovorca prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, v rozhovore pre médiá označil odmietanie koronavírusu za "neochotu rozhliadať sa okolo seba a neprijatie reality."

Peskov, spolu so svojou ženou Tatyanou, boli nedávno prepustení z nemocnice po hospitalizácií kvôli koronavírusu. "Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že vírus existuje a je nebezpečný," poznamenal Peskov.

Jeden z autorov štúdií, Ruslan Artamonov, povedal pre denník RBK, že tí, ktorí stratili príjmy kvôli koronavírusu, sú pravdepodobne najviac náchylní k popieraní tejto nákazy.

USA by mohli vykonať jadrový test „do niekoľkých mesiacov“, ak by to Trump nariadil
USA by mohli vykonať jadrovú skúšku do „niekoľkých mesiacov“, ak o to požiada prezident, uviedol vysoko postavený predstaviteľ Pentagonu. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár