Ruský „Čierny orol“ má byť najlepším tankom na svete
06 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Konštruktéri uvažujú i o variante, že by ho obsluhovala iba jedna osoba. Uviedol portál Tsargrad.tv.


Ruský tank Armata T-14 môže čoskoro stratiť svoj štatút najlepšieho obrneného vozidla na svete. Ruskí inžinieri vytvárajú novší tank T-95 „Čierny orol“. Má šancu prekonať nielen „Armatu“, ale aj všetky jej západné náprotivky.


Projekt tanku prirodzene vyvíjajú v prísnom utajení. Niektoré podrobnosti však už unikli do médií. Je známe, že vážiť by mal 55 ton. Čo je o 10 ton menej než americký „Abrams“. Dostrel nového tanku by mal dosiahnuť až 5 km. Teda o 2 km viac ako u „Abramsa“.


Zelenskyj súhlasí s legalizáciu súkromných armád na Ukrajine
Na Ukrajine už existuje najmenej päť súkromných vojenských spoločností, sú však registrované v zahraničí. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | TASR

Vo veži tanku by nemala byť žiadna obsluha. Možno tak na ňu umiestniť zbraň ľubovoľného kalibru. Má byť vybavený rozpoznávacím systémom „priateľ alebo nepriateľ“. Krycie technológie by ho mali robiť neviditeľným v infračervenom, radarovom i magnetickom zameriavaní. Okrem toho bude nižšie posadený, čo by mu malo zaručiť i menšiu viditeľnosť.


Okrem toho bude mať T-95 jedinečný automatický nabíjací systém. Strelivo je pripevnené k držiaku kanóna ako napríklad pri samopale a je oddelené od posádky.


Ďalšou neobvyklou vlastnosťou „Čierneho orla“ je pokročilá elektronika. Vďaka nej by na obsluhu tanku mali stačiť najviac dve osoby. Konštruktéri údajne uvažujú i o variante, že by tank mohol zvládnuť len jeden človek.


„T-95 dostal piatu generáciu modulárneho elektrodynamického opancierovania umiestneného po celom trupe. Je schopné odrážať akýhokoľvek projektil. Čo je neobvyklé pre väčšinu typov modernej techniky,“ uviedol kanál Parallel 56.


Rusko zosilnilo obranu západných hraníc
Ruské vojenské velenie považuje západný strategický smer aktuálne za obzvlášť kritický. Uviedol portál Polit.info. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD