Viac ako polovica Američanov podporuje vyslanie vojska do ulíc
03 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Viac ako 50 percent Američanov by uvítalo nasadenie armády do ulíc amerických miest, aby pomohli polícii s nepokojmi, ktoré zúria v krajine po smrti Georga Floyda, informuje portál RT.


USA sú už viac ako týždeň v masívnej vlne protestov, pričom niekoľko stoviek tisíc ľudí šlo do ulíc, aby vyzvali na spravodlivosť pre afroamerického človeka, ktorého policajný dôstojník počas procesu zadržania udusil.

Aj keď by sa mohlo zdať, že národ alebo aspoň jeho väčšia časť sa zhromaždili v uliciach kvôli spravodlivosti, veľký počet Američanov pripustil, že by nemali námietky proti nasadeniu armády na pomoc polícii pri riešení protestných akcií.

Prieskum vykonala medzi 31. mája a 1. júna spoločnosť Morning Consult, ktorá ukázala, že 58 percent Američanov schvaľuje tuto myšlienku. Jedna tretina respondentov to „dôrazne podporuje“, zatiaľ čo iba celkom 30 percent je proti. Prieskum sa opiera o „národnú vzorku 1 624 registrovaných voličov“, s ktorými sa uskutočnil online rozhovor.

Americké masové protesty predstavujú „výzvu pre štátnu moc“, ale nie sú výsledkom zahraničného zasahovania
„Bezprecedentnú“ výzvu pre štátnu moc, ktorá prepukla v USA v súvislosti s policajným násilím, vedie domáce hnutie, nie zahraničná intervencia, uviedol afroamerický historik Gerald Horne pre portál RT. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Zároveň ďalší prieskum uskutočnený tou istou spoločnosťou v približne rovnakom období odhalil, že 54 percent ľudí v USA podporuje protesty a takmer rovnaký počet z nich považuje policajné násilie proti verejnosti za najväčší problém. Zdá sa, že Afroameričania sú obzvlášť znepokojení policajným násilím, kedže toto vyhlásenie podporilo až 85 percent z tejto demografickej skupiny.

Stovky miest vo všetkých 50 štátoch USA boli svedkami zhromaždení a demonštrácií v solidarite s Floydom a ďalšími Afroameričanmi, ktorí boli usmrtení políciou.

Prezident Donald Trump už nasadil jednotky vo Washingtone DC po masívnych protestoch v blízkosti Bieleho domu. Vyhrážal sa tiež tým, že armádu pošle aj do iných štátov.

'Sme zdesení': Americká polícia nerešpektuje práva novinárov (125 prípadov)
Americká polícia porušila ústavu zatknutím a násilím voči novinárom, ktorí spravodajsky pokrývali demonštrácie proti polícajnej brutalite v USA. Po zhromaždeniach nasledovali nepokoje vo veľkých mestách. Informuje spravodajský portál... Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič