Lacné letenky nevydržia dlho, ceny o niekoľko mesiacov porastú
03 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

V súvislosti s doterajším stavom spôsobeným koronavírusom, kedy bola letecká preprava výrazne obmedzená, sa dopravcovia prostredníctvom lacných leteniek pokúšajú stimulovať dopyt po lietaní. Nepotrvá to však dlho a ceny leteniek budú v nasledujúcich mesiacoch rásť.


Týždenník Trend, s odvolaním sa na analytické centrum Dollar Flight Club (DFC), píše, že v najbližšej dobe je možné očakávať zníženie počtu letov. Tento trend súvisí so zníženým dopytom v rámci leteckej prepravy čo bude mať v konečnom dôsledku vplyv na finálne ceny leteniek.


„Letecké spoločnosti výrazne znížia dostupnú kapacitu znížením počtu letov a destinácií s cieľom zvýšiť vyťaženosť dostupných liniek. Pomôže to zvýšiť príjmy, ale povedie to k zvýšeniu cien leteniek,“ tvrdí štúdia DFC.


Podľa Trendu stojí za aktuálnymi nízkymi cenami leteniek snaha o obnovu strateného dopytu po letenkách.  Jeden zo scenárov DFC totiž porovnáva súčasné obdobie koronakrízy s recesiou z roku 2008 či s udalosťami po teroristických útokoch v New Yorku v roku 2001. V menovaných obdobiach ceny leteniek najskôr klesli no po obnovení dopytu začali ceny stúpať.


Naď: Stíhačky F-16 vyjdú viac ako 1,6 mld., ktoré avizovala minulá vláda
"Tá akvizícia bude stáť Slovenskú republiku na prvých desať rokov ďaleko cez dve miliardy eur," uviedol minister obrany Jaroslav Naď ku kúpe stíhačiek. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR

„Dlhodobo sa však očakáva že ceny pôjdu skôr hore. Tu tiež záleží ako stúpnu leteckým spoločnostiam náklady a koľko spoločností sa bude o zákazníka biť,“ povedal pre Trend Lukáš Chovan z portálu Letenky za babku.


Podľa Chovana je v hre stále aj možnosť nástupu druhej vlny koronavírusu, ktorá by mohla leteckú prepravu opäť stopnúť. S nákupom leteniek sa tak teraz oplatí riskovať najmä tým, ktorým peniaze za letenky, v prípade leteckej stopky, nebudú na nejakú dobu chýbať.


Pod budúce zvýšenie cien leteniek by sa zároveň mohli podpísať aj vyššie náklady leteckých spoločností, ktoré budú súvisieť so zvýšenou hygienou pri letoch. Dezinfekcie lietadiel či preventívne opatrenia sa tak zrejme v budúcnosti pretavia do cien služieb v leteckom sektore.


Matovič: Koniec núdzového stavu je len v rukách ústredného krízového štábu
Proti predlžovaniu núdzového stavu už sa vyjadrila aj koaličná strana Sloboda a Solidarita. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA