Druhej vlne koronavírusu sa nevyhneme, tvrdí epidemiologička
03 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa epidemiologičky Alexandry Bražinovej nás druhá vlna koronavírusu neminie. To, akou silou nás zasiahne, však bude závisieť len od nás. Odborníčka preto odporúča tráviť dovolenku na Slovensku a cestovanie odložiť o niekoľko mesiacov. 


„Podľa skúsenosti z iných epidémií a pandémií je pravdepodobné, že druhá vlna bude a možno aj ďalšie vlny. Svetová zdravotnícka organizácia sa vyjadrila, že vírus možno nikdy nezmizne z populácie, takže sa s tým možno budeme musieť naučiť žiť až do obdobia, kým nebude vakcína alebo aspoň účinné lieky,“ hovorí epidemiologička v rozhovore pre Aktuality.sk.


Bražinová upozorňuje, že príchod druhej vlny ochorenia by sme mali očakávať aj na Slovensku. Z dôvodu, že vírus je stále aktívny nielen v populácii na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách, sa odborníčka obáva, že nástup druhej vlny je veľmi reálnou možnosťou.


Zároveň si myslí, že všetko bude závisieť na tom, ako zvládneme kontrolu hraníc. Otváranie hraníc, ku ktorému Slovensko v posledných dňoch pristupuje, považuje zároveň za riziko. „Vírus sa nepýta, či bol niekto niekde menej ako 48 hodín alebo viac, čiže je možnosť, že títo ľudia môžu byť infikovaní a infikujú niekoho ďalšieho a začne sa to znova šíriť,“ vysvetľuje epidemiologička. 


Premiéri Slovenska a Česka súhlasia s obnovením vlakovej a autobusovej dopravy
Na obnovenie dopravných spojení medzi Českou a Slovenskou republikou sú už pripravené železničné aj autobusové spoločnosti. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA

Bražinová pre Aktuality.sk dodáva, že Slováci by dovolenky nemali tráviť mimo hraníc republiky. Podľa nej je rozumné za hranice necestovať ešte najbližšie dva či tri mesiace. Odborníčka však v tomto kontexte tvrdí, že aj v prípade, ak by väčšina Slovákov nikam necestovala, vyhnúť sa druhej vlne možné nie je.


Epidemiologička si myslí, že druhá vlna by mohla prísť už teraz počas uvoľňovania opatrení. „Začneme vidieť nárast nových pozitívnych prípadov. Veľmi dúfam, že ten nárast nebude taký výrazný, že to budú stále také počty, ktoré budeme vedieť zvládať,“ tvrdí.


Situáciu môžu skomplikovať aj sezónne prípady chrípky. Ak by totiž nastal prípad, že sa človek infikuje chrípkou a koronavírusom zároveň, môže byť priebeh oboch ochorení ťažší. Bražinová preto upozorňuje, že by sme sa mali chrániť aspoň voči chrípke pretože proti nej je očkovacia látka dostupná.


Od polnoci sa obnoví voľný pohyb medzi SR a ČR bez obmedzení
Od polnoci zo stredy na štvrtok (4. 6.) sa obnoví neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou. Premiéri oboch krajín Igor Matovič (OĽaNO) a Andrej Babiš to potvrdili pred začiatkom ich rokovania v rámci... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR