Problém s voľbami: Štát preveruje 11 podnetov na spôsob vedenia volebnej kampane
02 | 06 | 2020 I SITA

Ministerstvo vnútra SR preveruje v 11 prípadoch okolnosti a informácie uvedené v podnetoch na porušenie spôsobu vedenia volebnej kampane pred voľbami do Národnej rady SR z 29. februára.


Na základe overených skutočností následne rozhodne o začatí konania o uložení sankcie. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Ako ďalej priblížila, tri podnety boli postúpené okresným úradom na preskúmanie, či nedošlo k spáchaniu priestupku podľa zákona o volebnej kampani a o zmene a doplnení zákona o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov.

„Ministerstvo vnútra preveruje skutočnosti uvedené v podnetoch, ktoré mu boli doručené v súvislosti s voľbami do Národnej rady SR, ktoré sa konali 29. februára. Pätnásť podnetov bolo ukončených vyhotovením záznamu, keďže na základe získaných informácií neboli zistené skutočnosti odôvodňujúce začatie konania o uložení sankcie," ozrejmila Chmelová.

Dva krízové štáby, konzílium a Matovič. Kto vlastne riadi krajinu?
O prípadnom ukončení či pokračovaní núdzového stavu sa bude podľa premiéra rokovať v utorok 2. júna. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Rezort vnútra zatiaľ v tejto súvislosti neuložil žiadnu sankciu. Ako uviedla Chmelová pre agentúru SITA v polovici apríla, prioritou je podľa jej slov oslovovať osoby, voči ktorým boli podnety podané a mať preukázaný skutkový stav.

Koncom februára evidovalo ministerstvo vnútra približne 15 podnetov na vedenie predvolebnej kampane. Väčšina z nich bola od mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS). Tá na sociálnej sieti informovala, že rezort vnútra napríklad neuložil pokutu exministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi (Smer-SD) za to, že minulý rok poslalo ministerstvo práce do každej domácnosti vyše dva milióny kusov letákov, ktoré pripomínali skôr propagáciu politika než informačný dokument. Chmelová objasnila, že po vyžiadaní a zhodnotení všetkých podkladov skonštatovali, že nejde o volebnú kampaň, za ktorú by bolo možné uložiť sankciu.

Anonymous sa zapojili do protestov v USA. Hackli stránku polície aj policajné rádiá
Do vlny protestov v Spojených štátoch, ktoré vyvolalo zabitie Gergea Floyda, sa zapojila aj hackerská skupina Anonymous. Hackeri nabúrali stránku Minneapoliskej polície prostredníctvom policajných rádií v Chicagu, kde nechali hrať pesničku od... Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok