Asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární potrebuje niekoľko dní na otvorenie a jasné podmienky
02 | 06 | 2020 I TASR

Novozaložená Asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární (AAKP) potrebuje niekoľko dní na otvorenie a jasné podmienky. Väčšina týchto zariadení bez presne určených hygienických podmienok podľa nej v stredu neotvorí napriek tomu, že v rámci uvoľňovania opatrení je od 3. júna možné opäť otvoriť aj všetky kúpaliská, kúpele a wellness prevádzky, ktoré budú môcť návštevníkov vpustiť aj do krytých a vnútorných priestorov.


"Včerajšie (pondelňajšie) oznámenie premiéra, vyplývajúce z rozhodnutia krízového štábu, je pre nás všetkých potešujúce. Avšak stále nevieme, aké hygienické opatrenia je potrebné dodržať alebo aké počty návštevníkov je možné pustiť do areálu," povedal v utorok Gabriel Somogyi z Thermalparku Dunajská Streda na stretnutí zástupcov asociácie (aktuálne má 22 členov) v Nových Zámkoch.

K vyše stobodovému návrhu opatrení pre znovuotvorenie prevádzok, ktorý asociácia doručila krízovému štábu minulý týždeň, sa doteraz nikto nevyjadril. Asociácia teda očakáva, že v stredu väčšina akvaparkov, kúpalísk a plavární stále neotvorí svoje brány. Za hlavný dôvod považuje, ako oznámila aj na minulotýždňovom stretnutí s krízovým štábom, čas, ktorý je potrebný na prípravu a presné špecifikovanie hygienických opatrení.

Pracujúce deti by mali prispievať na penzie svojich rodičov, tvrdí Krajniak
Podpora rodičov pracujúcimi deťmi by mohla mať formu formu asignácie dane, venovanie časti odvodov rodičom alebo daňovej úľavy, povedal minister práce Milan Krajniak. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | SITA


"Zajtra (v stredu) väčšina kúpalísk svoje brány určite neotvorí. K otvoreniu potrebujeme presné pokyny z krízového štábu a až po zabezpečení všetkých hygienických podmienok môžeme otvoriť," upozornili členovia asociácie. Viacerí z nich stále čakajú aj na vyjadrenie, či budú akvaparky a kúpaliská spadať pod označenie zhromažďovanie osôb alebo nie.

"Navrhli sme, aby akvaparky a kúpaliská nespadali pod označenie zhromažďovanie osôb, nakoľko pre prevádzky, ktoré majú kapacitu päťtisíc a viac návštevníkov, by presné stanovenie počtu návštevníkov bolo ekonomicky nerentabilné," dodali členovia Asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární. Je preto podľa nich na mieste otázka, či sa počet návštevníkov bude odvíjať podľa štvorcových metrov, ako je to v prípade vnútorných prevádzok alebo podľa iných prepočtov.

Dva krízové štáby, konzílium a Matovič. Kto vlastne riadi krajinu?
O prípadnom ukončení či pokračovaní núdzového stavu sa bude podľa premiéra rokovať v utorok 2. júna. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Peter Haluza