Trump sa počas protestov schoval do bunkru
01 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Agenti tajnej služby v pondelok v noci previezli prezidenta Donalda Trumpa do bunkru Bieleho domu počas toho ako sa stovky demonštrantov zhromažďovali pred sídlom prezidenta. Niektorí z nich hádzali kamene a trhali policajnými barikádami.


Podľa republikána, ktorý nieje oprávnený verejne informovať o súkromných záležitostiach v Bielom dome a ktorý hovoril iba pod podmienkou anonymity o tom, že Trump strávil v bunkri takmer hodinu. Bunker bol navrhnutý na použitie v mimoriadne rizikových situáciách, ako sú napríklad teroristické útoky. Táto správa bola potvrdená jedným z predstaviteľov vlády, takisto pod podmienkou anonymity, píše nypost.com

Náhle rozhodnutie agentov v Bielom dome prišlo po tom čo celý víkend bolo počuť skandovanie protestujúcich v parku Lafayette. Agenti tajnej služby a ochrankári sa snažili zadržať protestujúce davy.

Piatkové protesty boli vyvolané smrťou afroameričana, Georga Floyda, ktorý zomrel po tom, ako ho zatkol biely policajný dôstojník v Minneapolise. Demonštrácie vo Washingtone boli násilné a zdalo sa, že dôstojníkov prekvapili. Kvôli týmto protestom prišlo k najvyššiemu poplachu v komplexe Bieleho domu od útokov z 11. septembra 2001.

Rusko môže financovať nepokoje okolo smrti Georga Floyda
V nedeľu na CNN poradkyňa pre národnú bezpečnosť z Obamovej éry, Susan Riceová tvrdila, bez toho, aby poskytla dôkaz, že ruská vláda by mohla naliať peniaze do prebiehajúcich nepokojov po smrti Georga Floyda, píše breitbart.com Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Mário Martinka


"Biely dom sa nevyjadruje k bezpečnostným protokolom a rozhodnutiam," uviedol hovorca Bieleho domu Judd Deere. Tajná služba uviedla, že nebude diskutovať o prostriedkoch a metódach jej ochranných operácií.

Prezident a jeho rodina boli podľa republikánov otrasení veľkosťou a hnevom davu. Nebolo okamžite jasné, či sa k prezidentovi v bunkri pripojí aj prvá dáma, Melania Trumpová, a jeho 14-ročný syn Barron. Protokol tajnej služby si vyžaduje, aby boli všetci pod ochranou agentúry v podzemnom prístrešku.

Trump povedal poradcom, že sa obáva o svoju bezpečnosť, zatiaľ čo súkromne aj verejne ocenil prácu tajnej služby. Trump v sobotu odcestoval na Floridu, aby si mohol pozrieť prvé spustenie kozmickej rakety zo Spojených štátov za takmer desať rokov. Vrátil sa do Bieleho domu ktorý bol obliehaný demonštrantmi. Niektorí boli násilí a zhromaždili sa len niekoľko sto metrov od sídla prezidenta.

Prináša koronavírus koniec liberalizmu a triumf autoritárstva?
Pandémia rozbila niektoré zakorenené predstavy o demokracii a autokracii. Rovnako ako domnelé liberálne demokracie nemusia byť napokon až tak liberálne, autoritárske režimy môžu byť v skutočnosti menej despotické, ako sa zdá. Komentár priniesli... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Natália Sollárová


Trump sa v nedeľu neobjavil na verejnosti. Namiesto toho úradník Bieleho domu, ktorý nebol oprávnený vopred diskutovať o plánoch, povedal, že v najbližších dňoch bude Trump rozlišovať medzi legitímnym hnevom pokojných demonštrantov a neprijateľnými činmi násilných agitátorov.

V nedeľu Trump zverejnil správu na twitteri od konzervatívneho komentátora, ktorý nabádal úrady, aby reagovali s väčšou silou. "Toto sa nezastaví, kým dobrí chlapci nebudú ochotní použiť drvivú silu proti zlým chlapcom," napísal Buck Sexton v správe, ktorú prezident zdieľal. V posledných dňoch bola bezpečnosť v Bielom dome posilnená národnou gardou a ďalšími zamestnancami tajnej služby a polície USA.

V nedeľu ministerstvo spravodlivosti nasadilo členov U.S. Marshals Service a agentov z Úradu pre boj s drogami, aby doplnili jednotky národnej gardy mimo Bieleho domu. Úradník nemohol záležitosť verejne prediskutovať a hovoril pod podmienkou anonymity.

Donald Trump: Spojené štáty označia Antifu za teroristickú organizáciu
Prezident Donald Trump v nedeľu oznámil plány na označenie protestnej ľavicovej skupiny Antifa za teroristickú organizáciu. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Mário Martinka