Novelu o spôsobe voľby generálneho prokurátora určite nestiahneme, tvrdí Dostál
01 | 06 | 2020 I TASR

Návrh novely upravujúci spôsob voľby generálneho prokurátora koaliční poslanci určite nestiahnu. Pre TASR to povedal jeden z jeho predkladateľov Ondrej Dostál (SaS). Ďalší spolupredkladateľ Juraj Šeliga (Za ľudí) dodal, že pri príprave návrhu sa pozreli aj na stanoviská Benátskej komisie.


Obaja reagovali na poslanca Petra Kmeca (Smer-SD), ktorý ich v pondelok vyzval, aby návrh stiahli a požiadali Benátsku komisiu o odborné stanovisko.

"Pri príprave novely sme sa pozerali aj na stanoviská Benátskej komisie a špecificky sa v nich víta možnosť voľby generálneho prokurátora aj z radov neprokurátorov," reagoval pre TASR Šeliga s tým, že poslanci Smeru-SD sa snažia len robiť obštrukcie a zabrániť "alebo aspoň oddialiť zvolenie nového nadstraníckeho a nezávislého generálneho prokurátora, pretože viac ako dekádu vládli takmer bez kontroly". Šeliga ubezpečuje, že len otvorenosťou prokuratúry sa dostaneme k jej nezávislosti a nestrannosti.

Šéf kriminálky na finančnej správe Ľudovít Makó končí vo svojej funkcii
Ľudovít Makó končí ako šéf Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Ako informovala finančná správa, v stredu ho jej prezidentka Lenka Wittenbergerová odvolala z funkcie. Makó končí na poste riaditeľa KÚFS s účinnosťou od 2.... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | SITA


Novela je podľa Kmeca v rozpore s viacerými odporúčaniami Rady Európy. Hovoril tiež o politizácii voľby šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. "Je smiešne, ak o politizácii prokuratúry hovorí predstaviteľ strany Smer-SD, ktorá chcela vo funkcii generálneho prokurátora udržať Dobroslava Trnku a ktorá nesie hlavnú politickú zodpovednosť za doterajší stav prokuratúry charakterizovaný zametaním káuz pod koberec a držaním ochrannej ruky nad 'našimi ľuďmi'," uviedol v reakcii pre TASR Dostál.

Záujmom vládnej koalície je podľa Dostála to, aby sa pomery na prokuratúre zásadným spôsobom zmenili, aby sa rozviazali ruky orgánom činným v trestnom konaní a aby sa zvýšila vymožiteľnosť práva. "Otvorenejší systém výberu generálneho prokurátora, ktorý prináša náš návrh novely zákona o prokuratúre, je toho dôležitým predpokladom," doplnil.

Koaliční poslanci v novele zákona o prokuratúre a o rokovacom poriadku NR SR navrhujú, aby sa o funkciu generálneho prokurátora mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Prejsť by mali verejným vypočutím na ústavnoprávnom výbore a voľba v pléne parlamentu by mala byť verejná.

Prihlásiť auto či vybaviť doklady je oddnes možné v štandardnom režime
Oddelenia dokladov, dopravné inšpektoráty a evidencie zbraní oddnes fungujú v štandardných stránkových hodinách. Informoval o tom Policajný zbor SR vo svojom profile na sociálnej sieti. Prístup ku kioskom vyvolávacieho systému je každý deň ráno od... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | SITA