Kvietikovcov s cirkvou spája biznis. Jedna z cirkevných firiem skončila v daňovom raji
01 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Firma Martina Kvietika, ktorý sa momentálne nachádza vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z brania úplatkov v kauze Dobytkár, mala mať záujmy na pochybnom predaji pozemkov, ktoré predtým patrili cirkvi. Kvietikovci a banskobystrické biskupstvo však k sebe mali blízko aj predtým.


Pozemky v okolí obcí Tekovská Breznica a Brehy, o ktoré sa dlhé roky vedú súdne spory, mala cirkev predať dvakrát. Po prvý raz ich banskobystrické biskupstvo predalo v roku 1939 Lesnému spoločenstvu v Tekovskej Breznici a po druhý raz v roku 2005 firme Forestial, ktorá patrí rodine Kvietikovcov.


Denník SME teraz prišiel so zistením, že Kvietikovci mali k cirkvi blízko už v minulosti. Podľa rozsudku okresného súdu v Banskej Bystrici mala cirkevná eseročka Neosolium blízke vzťahy s Milošom Juríčkom, ktorý je bratrancom Martina Kvietika.


Sporné lúky a lesy totiž spravovala práve firma banskobystrického biskupstva. Po ich predaji cirkev previedla obchodný podiel v Neosoliume na firmu Hazelville Invest Corp., ktorá sídli v Tortole na Britských Panenských ostrovoch.


Firma Neosolium vzápätí zmenila svoj názov na Certis a jej konateľom sa stal Juríček, ktorý sa len krátko predtým stal aj konateľom v spoločnosti Forestial patriacej Kvietikovcom. Firmu Certis  nakoniec kúpila Cominvest Associated Limited, ktorá sídli rovnako na Britských Panenských ostrovoch.


SME dodáva, že podľa advokáta Samuela Bránika, ktorý zastupuje drobných vlastníkov sporných pozemkov, malo byť súčasťou dohody o predaji pozemkov Kvietikovcom vyčistenie zadlženej cirkevnej eseročky takým spôsobom, aby z toho biskupstvo nemalo žiadne dlhy.


E. Heger: Duch svätý najlepšie vie, kedy čo máme urobiť (video)
Na internete sa objavil ďalší príspevok o duchovnej skúsenosti jedného zo súčasných ministrov. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Peter Haluza