Slovensko v núdzi (Juraj Hrabko)
31 | 05 | 2020 I TASR

Zdroj: teraz.sk


Niet žiadneho vecného dôvodu - iba politického - pre ktorý je stále na Slovensku vyhlásený núdzový stav.


Na Slovensku stále platí núdzový stav, vyhlásený ešte vládou P. Pellegriniho a rozširovaný vládou I. Matoviča. Zrušiť ho už včera by pritom bolo neskoro. A to z prinajmenej z dvoch jednoduchých dôvodov - je zbytočný a nikto ho nerešpektuje. Ani vláda, ani ostatné štátne inštitúcie, ani ľudia a azda najhoršie je pritom to, že ak vôbec k niečomu nateraz slúži, potom je to iba na posmech.

Vláda P. Pellegriniho vyhlásila núdzový stav vcelku oprávnene. Situácia v súvislosti s koronavírusom bola viac ako iba zlá a bolo potrebné zabezpečiť základné fungovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti a zakázať ich zamestnancom aj štrajkovať.

Vláda I. Matoviča v tom po nástupe k moci pokračovala a rozširovala uplatňovanie pracovnej povinnosti na zamestnancov ďalších inštitúcií, ako napríklad domovov sociálnych služieb či zariadení pre seniorov. Suma summárum, spolu bolo schválených päť uznesení vlád o vyhlásení a rozšírení núdzového stavu, pritom to najkontroverznejšie schválila vláda I. Matoviča pred veľkonočnými sviatkami.

Zákon rozlišuje núdzový a výnimočný stav, na Slovensku pre COVID-19 platí núdzový
Pri výnimočnom stave možno obsah tlače podriadiť aj zavedením cenzúry. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | TASR


Obmedzenie slobody pohybu a pobytu počas nich malo hlavu aj pätu, presnejšie, bolo časovo ohraničené: platilo od 8. apríla do 13. apríla, vrátane. Každý vedel, kedy sa obmedzenia začnú aj kedy sa skončia. To však neplatilo a neplatí už pre uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti, ktorý stále platí. Časovo totiž nie je nijako a ani ničím ohraničený.

Aby neprišlo k omylu, ministerstvo vnútra k zákazu vydalo akýsi prípis či stanovisko, v ktorom oznámilo, že ide o zákaz organizovania protestov či demonštrácií zhromaždení súvisiacich so slobodou prejavu: „Organizované zhromaždenia konané na účely využívania slobody prejavu a ďalších ústavných práv a slobôd na výmenu informácií a názorov a na účasť na riešení verejných a iných spoločných záležitostí sú zakázané,“ uviedlo ministerstvo s dôvetkom, že ide napríklad o demonštrácie či protesty.

No. Odvtedy však už bolo viacero rôznych protestov, napríklad navrátilcov na hraniciach alebo v zamestnancov v Humennom alebo na diaľnici D1, ktorú blokovali „svalovci“ a to tak, že ministerstvo vnútra nestihlo na ne ani zareagovať, nieto ich rozpustiť. V praxi sa teda tento zákaz opakovane ukázal ako neúčinný a - ľudovo povedané - na srandu králikov. Nikto si z neho nič nerobí, nikto, vrátane štátnych inštitúcií si ho nevšíma. Aj preto je lepšie ho zrušiť, pretože zachovať aspoň základný rešpekt k štátnym inštitúciám je potrebné.

Nevyhnutnosť predlžovania núdzového stavu podľa Matoviča bude krízový štáb ešte analyzovať
Nevyhnutnosť predlžovania núdzového stavu bude krízový štáb ešte analyzovať. Povedal to po jeho štvrtkovom rokovaní premiér Igor Matovič s tým, že cieľom tejto analýzy bude posúdiť, či sme schopní fungovať bez núdzového stavu.... Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | SITA


A vzhľadom na vývoj pandémie v nej by bolo najvhodnejšie celý núdzový stav, teda aj ďalšie obmedzenia v ňom uvedené, ukončiť. Premiér I. Matovič síce vraví, že má k dispozícii nejakú analýzu, ktorá vraví opak, ale ak je to naozaj tak, mal by ju verejne ukázať. Inak možno povedať, že si iba vymýšľa.

Niet žiadneho vecného dôvodu - iba politického - pre ktorý je stále na Slovensku vyhlásený núdzový stav. Napriek zákonu, ktorý znie jasne, zrozumiteľne a jednoznačne: „Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní.“

Uznesenia vlády P. Pellegriniho v súvislosti s vyhlásením núdzového stavu obsahovali aj bod, ktorý ukladal členom vlády „prijímať opatrenia, ktoré umožnia odvolať núdzový stav v čo najkratšom čase.“ S termínom bezodkladne. Rovnako postupovala na začiatku aj vláda I. Matoviča. Neskôr však tento bod z uznesení vypustila a už v nich nie je. Nevyhnutný čas sa z nich vytratil, hoci v ústavnom zákone zostal.

Tak či onak platí, že buď je núdzový stav alebo sa opatrenia uvoľňujú. Napríklad spôsobom, že nosenie rúšok už nie je vždy povinné, obchody sú pootvárané a deti sa vracajú do škôl. Slovenským špecifikom je, že pozná ešte jedno alebo: alebo vládne vláda I. Matoviča. A tak je krajina stále v núdzi.

Neexistuje jediný relevantný dôvod na pokračovanie núdzového stavu, tvrdí Raši
Neexistuje jediný relevantný dôvod na pokračovanie núdzového stavu na Slovensku. Na tlačovej konferencii to uviedol podpredseda Smeru-SD a člen zdravotníckeho výboru Richard Raši. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | SITA