Nevyhnutnosť predlžovania núdzového stavu podľa Matoviča bude krízový štáb ešte analyzovať
28 | 05 | 2020 I SITA

Nevyhnutnosť predlžovania núdzového stavu bude krízový štáb ešte analyzovať. Povedal to po jeho štvrtkovom rokovaní premiér Igor Matovič s tým, že cieľom tejto analýzy bude posúdiť, či sme schopní fungovať bez núdzového stavu.


"Keďže ešte máme chvíľku času, tak sme sa dohodli, že sa spraví hlbšia analýza, či môžeme fungovať bez núdzového stavu, alebo či ho preventívne necháme radšej stále v pohotovosti. Celá Európa, celý svet sa bojí, že druhá vlna príde, aby sme mali pripravené všetky mechanizmy. Na to ten núdzový stav potrebujeme," tvrdí.

Rovnako podľa premiéra nie je ešte rozhodnuté ani o tom, či a v akej miere sa Slovensko pridá k iniciatíve krajín v regióne, ktoré sa chystajú od polovice júna otvárať hranice. Rizikom totiž môže podľa neho byť prípadné uvoľnenie opatrení na hraniciach týchto krajín s ďalšími štátmi, ktoré nemusia byť na tom s bojom proti koronavírusu až tak dobre.

ŠOK: Až 17 zamestnacov škôl a škôlok v Ružinove má podozrenie na koronavírus
Bratislavská mestská časť Ružinov rieši veľký počet podozrení na koronavírus, nevie, koľko škôl a škôlok bude môcť otvoriť. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | TASR


"Musíme si naozaj zodpovedať spoločne tú otázku, do akej miery sa otvoríme voči ostatným krajinám. Čím viac sa otvoríme, tým väčšie riziko. Myslím si, že pondelok (na rokovaní konzília odborníkov - pozn. red.) rozhodne viac, ja očakávam, že pôjdeme tak ako doteraz, opatrnejšie, ale s lepšími výsledkami," dodal predseda vlády.

Ústredný krízový štáb sa vo štvrtok zaoberal aj otázkou možného uvoľnenia opatrení v leteckej doprave. Podľa Matoviča sa však preberali len možnosti ich uvoľnenia pri súkromných letoch a nie pri štandardných pravidelných linkách.

"Akékoľvek otváranie alebo uvoľňovanie opatrení bude v súlade s tým, aby sme si ustrážili ten poklad, ktorý na Slovensku máme, že naozaj si užívame v podstate vonku slobodu," doplnil premiér s tým, že viac odpovedí na otázky ohľadom ďalšieho uvoľňovania opatrení dá pondelňajšie rokovanie konzília epidemiológov, hygienikov a verejných zdravotníkov.

Podpredseda Smeru-SD nechce brať Ficovi zásluhy na vybudovaní a vedení strany
Podpredseda opozičnej strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) a Národnej rady SR (NR SR) Peter Pellegrini nechce brať šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi zásluhy na tom, že vybudoval a 20 rokov viedol „najsilnejšiu sociálnodemokratickú stranu na... Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | SITA