Pellegrini je už zrejme rozhodnutý odísť zo Smeru-SD
30 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Skutočnosť, že Peter Pellegrini nečakal na snem Smeru-SD a rovno vyzval Roberta Fica na odchod z funkcie predsedu strany, podľa publicistu Juraja Hrabka naznačuje, že je už zrejme rozhodnutý zo Smeru-SD odísť. 


„Na snem nečakal preto, lebo sa ho už nemusí zúčastniť. Dnes sa nevie, kedy snem bude, podľa akého kľúča budú vyberaní delegáti, je v tom jednoducho veľká neistota. A Peter Pellegrini nemá veľa času, potrebuje kuť železo za horúca,“ povedal Hrabko v Tablet.TV.

„Ešte žije z výsledkov volieb, z prednostných hlasov, aj z toho, že bol premiér,“ konštatoval. Fico má podľa Hrabka možnosť ovplyvniť kľúč výberu delegátov straníckeho snemu a nemusí to byť nevyhnutne on, kto by proti Pellegrinimu kandidoval. „Na jeho mieste by som našiel niekoho známeho z prostredia Smeru-SD, koho by som postavil proti Pellegrinimu,“ naznačil Hrabko.

Odmlčanie Fica v tejto súvislosti považuje za politicky správne. „Znížil tým váhu vyjadrenia Pellegriniho. Aj tak by to viedlo iba k ďalším prestrelkám. Pre Fica by to výhodné nebolo, lebo útočníkom je aktuálne Pellegrini a Fico je v pozícii obrancu,“ hodnotí Hrabko.

Boris Kollár je múdry ako Kráľovná Kolobežka
Boris Kollár a jeho hnutie sú stelesnením dokonalého paradoxu. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová


Na rozbiehajúce sa odstredivé tendencie v Smere-SD podľa Hrabka poukazuje vystúpenie poslancov Banskobystrického kraja, ktorí Pellegriniho podporili. „Nebolo náhodné. Môžu sa objaviť aj ďalšie. Myslím si, že kocky sú hodené,“ povedal.

Dodal, že trieštenie opozície by bolo dobrou správou najmä pre vládnu koalíciu. „Ak by napríklad počet poslancov v klube Smeru-SD klesol pod 30, už bude musieť hľadať podporu, ak bude chcieť dať návrh na odvolanie člena vlády alebo podanie na Ústavný súd (ÚS) SR. Jednoducho, sťaží sa mu politická práca,“ upozornil Hrabko.

O troch poslancov, Tomáša Tarabu, Štefana a Filipa Kuffovcov, prišla aj ďalšia opozičná strana, Kotlebovci – ĽSNS. Trojica pôsobí v mimoparlamentnej strane KDŽP. Hrabko odhaduje, že radikálne konzervatívni poslanci budú teraz v parlamente predkladať návrhy, ktoré budú proti sebe stavať konzervatívnu a liberálnu zložku vládnej koalície. Neočakáva však, že by vývoj spel k vytvoreniu spoločného poslaneckého klubu na báze konzervatívnej platformy, ku ktorej sa hlási aj poslanec Ján Podmanický, ktorý odišiel zo Smeru-SD a v súčasnosti je nezaradený, a Marián Kéry (Smer-SD), a to ani v prípade, že by sa nazbieralo potrebných osem poslancov. „Na nový poslanecký klub potrebujete súhlas parlamentu,“ upozornil Hrabko.

Slovensko bojuje o milióny z Bašternákovho majetku
Ladislav Bašternák pred odchodom do väzenia prepísal časť svojho majetku na rodinu a blízkych. Slovensko teraz žaluje nových majiteľov jeho bohatstva. Ak súd uzná, že účelom prevodov bolo vyhnúť sa tomu, aby majetok prepadol štátu, môžu byť všetky... Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok