Nord Stream 2 finišuje. USA zvažujú uvaliť nové sankcie proti tomuto projektu
30 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Americkí senátori sa údajne snažia uvaliť ďalšie sankcie na podmorský plynovod Nord Stream 2, ktorého cieľom je dodať ruský plyn do Nemecka, informuje portál RT.


Nové opatrenia majú v pondelok predstaviť oponenti plynovodu - senátori Ted Cruz a Jeanne Shaheenová. Zatiaľ čo zákonodarcovia nekomentovali správu o tom, že návrh zákona by sa mohol zvrejniť už začiatkom budúceho týždňa, Cruz len uviedol, že o tom uvažujú.

Zatiaľ nie je jasné, aké opatrenia si opäť vymyslia títo dvaja senátori, ktorí stáli aj za predchádzajúcim návrhom zákona. Ten minulý rok vytvoril prekážku pre dokončenie plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Európy. Hovorca senátora Cruza už skôr prehlásil, že „na stole sú všetky možnosti“, s cieľom projekt zastaviť.

V správe aktualizovanej vo štvrtok Kongresová výskumná služba (CRS) uviedla, že členovia Kongresu môžu okrem iných opatrení zvážiť ďalšie sankcie v reakcii na výstavbu alebo použitie Nord Stream 2.

Tranzit cez plynovod Jamal-Europe sa opäť zastavil
Európski prevádzkovatelia plynu informujú o zastavení tranzitu ruského plynu cez Poľsko. Informuje ruský iReactor.ru Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


Rusko a jeho partneri v projekte vrátane Nemecka opakovane odsúdili americké pokusy zablokovať jeho dokončenie. Začiatkom tohto týždňa kancelárka Angela Merkelová vyslovila vo výzve prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi „silný nesúhlas“ v rôznych témach, vrátane projektu Nord Stream 2.

Moskva uviedla, že sankcie na tento projekt sú v rozpore s medzinárodným právom. Začiatkom tohto týždňa hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že v plánoch pre Nord Stream 2 nie sú žiadne zmeny.

Koncom minulého roka boli práce na záverečnej časti plynovodu v Baltskom mori zastavené kvôli sankciám USA, ktoré mali potrestať všetky spoločnosti zapojené do výstavby dvoch hlavných ruských plynovodov, Nord Stream 2 a TurkStream. Hrozba stačila na zastrašenie švajčiarsko-holandskej ropovodnej spoločnosti Allseas, ktorá takmer okamžite odstúpila od projektu.

Prototyp novej rakety Starship spoločnosti SpaceX dnes explodoval na testovacej rampe (VIDEO)
Prototyp kozmickej rakety SpaceX, Starship, explodoval v piatok počas plánovaných pozemných testov. Išlo o ďalší zo série testov nového štartovacieho prostriedku, ktorý by sa mal stať nosným modulom vesmírneho programu. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


Tento krok pravdepodobne oneskoril dokončenie plynovodu, ale Rusko sa zaviazalo dokončiť ho samostatne. Jednou z možností je použitie plavidla Akademik Cherskyj spoločnosti Gazprom, ktorý prešiel dlhú cestu z ruského Ďalekého východu a nedávno dorazil do nemeckého prístavu Mukran. V areáli je tiež zakotvené ďalšie ruské plavidlo, Fortuna.

Aj keď sú obe lode schopné položiť potrubia, predpokladá sa, že iba Akademik Cherskyj má všetky potrebné technické schopnosti, zatiaľ čo Fortuna nemá dynamické umiestnenie potrebné na prácu na posledných kilometroch plynovodu v dánskych vodách. Prevádzkovateľ Nord Stream 2 údajne ponúkol, že vykompenzuje nedostatok tohto prvku tým, že ho pošle na misiu s inými plavidlami.

Projekt Nord Stream 2 je doposiaľ dokončený na 93 percent. Po svojom uvedení na trh, ktoré je naplánované na koniec tohto roka, bude Nord Stream 2 dodávať Európe ročne až 55 miliárd metrov kubických (bcm) zemného plynu. USA sa medzitým snažia čoraz viac exportovať svoj stlačený zemný plyn, ktorý oznčili ako "molekuly slobody" a tvrdia, že plynovod predstavuje pre Európu bezpečnostné riziko závislosti na Rusku.

Irán bude aj napriek sankciám USA pokračovať v jadrovom výskume
Rozhodnutie amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea uvaliť sankcie na dvoch iránskych jadrových vedcov naznačuje podľa Iránu pokračovanie "nepriateľského" správania. Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | TASR