Prototyp novej rakety Starship spoločnosti SpaceX dnes explodoval na testovacej rampe (VIDEO)
30 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič

Prototyp kozmickej rakety SpaceX, Starship, explodoval v piatok počas plánovaných pozemných testov. Išlo o ďalší zo série testov nového štartovacieho prostriedku, ktorý by sa mal stať nosným modulom vesmírneho programu.


Nehoda podľa agentúry Reuters nesúvisí s chystaným sobotňajšom štartom lode Crew Dragon rovnakej firmy k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Informácie o prípadných zranených zatiaľ nie sú hlásené.


V sobotu má raketa Falcon 9, ktorá tiež patrí SpaceX, vyniesť do vesmíru na druhý pokus z floridského Mysu Canaveral loď Crew Dragon s dvojčlenné posádkou.

Má ísť o míľnik v dejinách americkej kozmonautiky. Pôjde o prvý let amerických astronautov americkú lodí z územia Spojených štátov od roku 2011, kedy Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ukončil program raketoplánov. Pôvodne plánovaný štart v stredu prekazilo počasie.

Dnešné nehoda s očakávanou udalosťou nesúvisí. Firma Elona Muska na texaskom kozmodróme Boca Chica testovala raketu Starship, ktorá by v budúcnosti mala byť schopná vyslať ľudskú posádku a 100 ton nákladu na Mesiac a neskôr aj na Mars. Ide o opakovane použiteľnú raketu novej generácie.



Prvý štart kozmonautov SpaceX bol zrušený kvôli počasiu. Ďalší pokus je stanovený na sobotu
SpaceX a NASA včera zrušili štart rakety, pretože sa vyskytlo niekoľko problémov s počasím. Ďalšie okno pre let je v sobotu 30. mája o 15:22 amerického času. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Mário Martinka