Až 2 miliardy ľudí môžu prísť o prácu v priebehu niekoľkých mesiacov kvôli pandémii
30 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Viac ako polovica svetovej pracovnej sily (takmer dve miliardy ľudí) tento rok riskuje stratu zamestnania alebo prechod na prácu na čiastočný úväzok v dôsledku hospodárskeho dopadu Covid-19, informuje portál RT.


"Je ťažké preceňovať radikálne zmeny v globálnej pracovnej sile v dôsledku krízy spôsobenej prepuknutím Covid-19," uvádza sa v štúdii, ktorú vypracovala spoločnosť Boston Consulting Group (BCG). Správa tiež cituje odhad Medzinárodnej organizácie práce, že globálne straty príjmu z práce v tomto roku dosiahnu až 3,4 bilióna dolárov.

"V nasledujúcich dvoch až troch mesiacoch jeden zo šiestich ľudí na svete príde o prácu, pričom miera nezamestnanosti presiahne 17 percent," uviedli autori štúdie.

Dopad krízy na trh práce sa bude v jednotlivých odvetviach značne líšiť, pričom najviac budú zasiahnuté tie, ktoré sú značne postihnuté karanténnymi opatreniami. Podľa analýzy BCG sa viac ako 80 percent všetkých prepúšťaní na svete pravdepodobne odrazí v nepotravinovom maloobchodnom sektore, vo výrobnom priemysle, v hotelierstve a reštauráciách, cestovnom ruchu a stavebníctve.

Podľa novej štúdie je takmer štvrtina Rusov presvedčená, že koronavírus je vymyslený
Podľa štatistiky, ktorú vo štvrtok uverejnila Moskovská vysoká škola ekonómie (HSE), si viac ako 23% obyvateľov Ruska myslí, že epidémia je vymyslená a hrozba koronavírusu nie je skutočná, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | Marek Molnár


„Očakávame, že svetová miera nezamestnanosti sa do konca roku 2020 začne opäť vracať do rovnováhy. Avšak pandémia už začala proces dlhodobých štrukturálnych zmien, od flexibilných a vzdialených pracovných schém po urýchlenú automatizáciu. Tieto zmeny v najbližšom desaťročí ovplyvnia až 1,5 miliardy pracovných miest," ďalej poznamenali autori.

BCG odhaduje, že do roku 2030 automatizácia ohrozí 12 percent existujúcich pracovných miest a asi 30 percent pracovných miest bude vyžadovať úplne nové zručnosti.

Štúdia tiež naznačila, že viac ako 10 percent celosvetovej pracovnej sily bude s najväčšou pravdepodobnosťou pracovať na diaľku natrvalo, zatiaľ čo v prípade administratívnych pracovníkov by toto číslo mohlo dosiahnuť 30 percent.

Lavrov obvinil svetových vodcov z uprednostnenia sebeckých záujmov pred záchranou životov počas pandémie
Elity, ktoré vládnu Západu, si pri výbere reakcie na pandémiu Covid-19 prioritne stanovili sebecké alebo ideologické ciele, prehlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár


BCG tiež uviedla, že aby sa predišlo kolapsu ponuky na trhu práce, vlády by mali prijať podporné opatrenia - od dotovania miezd a rozširovania sociálnej ochrany až po finančné a daňové oslobodenia a dočasné prerozdelenie zamestnania.

„Okrem toho je teraz čas pripraviť sa na budúcnosť po Covid-19, pričom v nasledujúcich troch rokoch zaviesť spoločnú stratégiu pre odborné zručnosti, v ktorej bude rekvalifikácia ústrednou témou,“ dodala na záver BCG.

Päť typov ľudí počas pandémie. Do ktorej skupiny patríte vy?
Zaslepení optimisti tvrdia, že v časoch krízy sa ľudia spájajú, avšak ako môžeme vidieť počas pandémie Covid-19, je to skôr naopak, informuje portál RT. Ľudia sa rozdelili do piatich skupín. Do ktorej patríte práve vy? Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Marek Molnár