USA vydierajú so začiatkom nových pretekov v jadrovom zbrojení (Vladimír Prochvatilov)
29 | 05 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


... a pripravujú sa podkopať Zmluvu o všeobecnom zákaze jadrových skúšok


Dňa 15. mája, sa po prvýkrát od roku 1992, v administrácii prezidenta USA Donalda Trumpa diskutovalo o obnovení jadrových skúšok v Spojených štátoch, informoval The Washington Post s  odvolaním sa na vysokého predstaviteľa Bieleho domu a dvoch bývalých úradníkov, oboznámených s podrobnosťami diskusie. Na stretnutí boli prítomní aj vedúci amerických spravodajských služieb.


Zmluva o všeobecnom zákaze jadrových skúšok bola prijatá Valným zhromaždením OSN a otvorená na podpis v septembri 1996. Doteraz ju podpísalo 183 štátov a ratifikovalo ju 164 štátov. Spojené štáty zmluvu neratifikovali, tak ako ju neratifikovala Čína a Izrael. V Prehľade zahraničnej politiky RF (2007) sa uvádzalo, že zmluva zostala visieť "predovšetkým z dôvodu, že ju USA odmietli ratifikovať". Pre krajiny, ktoré odmietli ratifikáciu, zmluva nemá právnu silu.


USA zároveň obviňuje Rusko a Čínu z vykonávania tajných jadrových skúšok. 13. júna 2019 vydala vojenská spravodajská služba Ministerstva obrany USA (DIA)  memorandum, v ktorom sa uvádzalo, že Ruská federácia podľa názoru vlády USA „vykonala skúšky jadrových zbraní, ktoré viedli k jadrovým výbuchom“. Riaditeľ DIA Robert Ashley predtým povedal „USA sa domnievajú, že Rusko, pravdepodobne [?! – red. ], nedodržiava moratórium na jadrové skúšky tým spôsobom, ktorý spĺňa normu nulového výkonu“. (Pod skúškou nulového výkonu sa rozumie jadrová skúška, pri ktorej nedochádza k reťazovej reakcii, ako pri detonácii jadrovej hlavice).


USA by mohli vykonať jadrový test „do niekoľkých mesiacov“, ak by to Trump nariadil
USA by mohli vykonať jadrovú skúšku do „niekoľkých mesiacov“, ak o to požiada prezident, uviedol vysoko postavený predstaviteľ Pentagonu. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Moskva vyhlásenia generála Ashleyho kategoricky odmietla. Sergej Lavrov ich nazval „šialenými špekuláciami“.

V apríli 2020 zverejnilo americké ministerstvo zahraničných vecí správu, v ktorej sa uvádzalo, že: „Čína,  možno  [?! – red.], vykonala niekoľko tajných podzemných testov jadrových náloží nizkeho výkonu“.  V reakcii oficiálneho predstaviteľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhaoa Lijiana, bolo uvedené, že americké obvinenia vo vzťahu k Číne sú "čistý výmysel, lož, ktoré si ani nezaslúžia byť dementované".

Podľa The Washington Post , zasadnutie, ktoré sa konalo 15. mája v Administrácii Trumpa trvalo dlho a po „intenzívnych debatách zástupcov spravodajských služieb“ skončilo bez akéhokoľvek definitívneho výsledku. Pravdepodobnosť, že sa Washington skutočne pripravuje po 28 rokoch na prvú jadrovú skúšku je však vysoká. „Je to v súlade s politikou Administrácie prezidenta Donalda Trumpa“, myslí si Sergej Ermakov,  expert z Ruského inštitútu pre strategické štúdie  (RISS).

Podľa odborníkov Ruskej akadémie vojenských vied si USA ponechali všetky možnosti na obnovenie jadrových skúšok a sú pripravené s nimi kedykoľvek začať. Anonymný vysoký predstaviteľ americkej Administrácie  povedal, že "rýchla skúška" jadrových zbraní môže poskytnúť USA "hybnú silu v rokovaniach o zbrojení s Ruskom a Čínou, pretože Biely dom podporuje trojstrannú dohodu o kontrole zbrojenia".

USA chcú rokovať o novej trojstrannej dohode o kontrole zbraní s Ruskom a Čínou
Washington dúfa, že americké hrozby pre nový závod so zbraňami donútia Moskvu a Peking, aby rokovali o novej trojstrannej dohode o kontrole zbraní, píše RT. Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Reakcia nezávislých amerických odborníkov na výskyt takejto informácie bola mimoriadne negatívna.

Daryl Kimball, výkonný riaditeľ Asociácie pre kontrolu zbraní (Arms Control Association)hovorí : „Bola by to výzva pre ďalšie krajiny, disponujúce jadrovými zbraňami, aby nasledovali príklad Spojených štátov. Bude to východiskový bod pre bezprecedentné preteky v jadrovom zbrojení. Taktiež prerušíte rokovania so severokórejským lídrom Kim Čong-unom, ktorý možno nadobudne pocit, že už nie je nútený dodržiavať svoje moratórium na jadrové skúšky“.

Hans Christensen, riaditeľ projektu jadrovej informácie vo Federácii amerických vedcov (Federation of American Scientists), uvádza: „Toto je úplne šialené... To by prinútilo Čínu a všetky ostatné štáty, ktoré disponujú jadrovými zbraňami, aby vykonávali testy. Ako si môže niekto so zdravým rozumom myslieť, že je to v záujme bezpečnosti Spojených štátov alebo ich spojencov?“

Pokiaľ ide o motívy americkej armády, ako zdôraznil ešte v roku 2006 predstaviteľ amerického Centra pre obranné informácie, "bez exteriérových skúšok nie je možné zlepšiť jadrové zbrane - vytvoriť novú generáciu jadrových hlavíc; je zrejmé, že krajina, ktorá chce vytvoriť nový typ hlavice, bude náchylná k obnoveniu jadrových skúšok“.

Nemeckí politici sa hádajú o zdieľaní jadrových zbraní NATO
Účasť Nemecka na iniciatíve zdieľania jadrových zbraní NATO iba zvyšuje riziko katastrofických nesprávnych odhadov, pretože Berlín nemá skutočný vplyv na rozhodnutia zahraničnej politiky Washingtonu. Tvrdí to vysoko postavený sociálny demokrat,... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Rozvoj nanotechnológií poskytuje nové možnosti zlepšenia jadrových zbraní, najmä pokiaľ ide o zloženie a konštrukciu chemických rozbušiek používaných v jadrovej hlavici na spojenie dvoch alebo viacerých častí štiepneho materiálu a vytvorenia kritického množstva.

Livermorské laboratórium a jeho počítače


Profesor Dortmundskej univerzity (Nemecko) a spoluzakladateľ Nemeckej výskumnej asociácie pre vedu, odzbrojenie a medzinárodnú bezpečnosť (FONAS) Jürgen Alman píše„Nanotechnológie nám umožňujú vytvárať nové typy výbušnín s oveľa vyššou hustotou energie. V dôsledku počiatočného stlačenia bude možné použiť menší počet takzvaných chemických rozbušiek alebo (pri rovnakej hmotnosti chemických náloží)zabezpeč silnejšie stlačenie a podľa toho znížiť množstvo štiepneho jadrového materiálu“. Podobné úlohy riešia v rámci Programu riadenia zásob jadrových zbraní (Stockpile Stewardship and Management Program, SSP) v Livermorskom laboratóriu v Spojených štátoch.



Vláda Georgea Busha v roku 2004 iniciovala program spoľahlivej náhrady jadrových hlavíc (Reliable Replacement Warhead)  za účelom vytvorenia novej generácie jadrových náloží bez vykonania skúšok v teréne, pomocou prostriedkov počítačového modelovania. Americkú armádu je však ťažké presvedčiť o spoľahlivosti bojových náloží, vytvorených na základe „čistej matematiky“; odtiaľ aj pramení túžba obnoviť jadrové testy v exteriéri, po odstúpení od dohody o ich zákaze. Pre Trumpa je podpora armády pred prezidentskými voľbami dôležitá.

Vývoj počítačov v Livermorskom laboratóriu


Jürgen Altman  sa domnieva, že jedným z možných smerov by mohlo byť vytvorenie novej generácie jadrových zbraní založených na reakciách mikrosyntézy alebo „skutočnej bomby z antihmoty“ (direct antimatter bomb) využívajúcej mikrosystémové technológie a nanotechnológie. Počítačové modelovanie jadrových testov v Livermorskom štátnom laboratóriu v USA sa v poslednej dobe zintenzívnilo. Koncom minulého roka spoločnosť  Penguin Computing  informovala  o pripravovanom upgrade laboratórneho superpočítača  Corona  a o vytvorení nového superpočítača Magma  pre hodnovernejšiu simuláciu jadrových skúšok.

Oddeliť vydieranie za účelom dosiahnutia „hybnej sily v rokovaniach o zbrojení s Ruskom a Čínou“ od celkom praktických plánov vykonania jadrových skúšok je v tomto prípade ťažké. V každom prípade má Hans Christensen z Federácie amerických vedcov pravdu: „Je to úplne šialené“...

Súčasná hrozba jadrovej vojny medzi USA a Ruskom je od roku 1983 najväčšia!
Keď veliteľ NATO vyhlási, že je fanúšikom „svižného prvého ťahu“ v ten istý moment, ako NATO „provokuje na ruskej hranici s vyplazeným jazykom,“ riziko jadrovej vojny je viac ako reálne. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Timotej Dudka