V Európe začína chýbať mäso. Jeho cena poletí prudko hore
28 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič

Posledné týždne priniesli do Česka veľkej zdražovanie potravín. Teraz by ale mohlo mäso ešte viac zdražieť. V Európe sa totiž kvôli nákaze a nedostatku ľudí hromadne zatvárajú bitúnky a nie je preto možné porážať zvieratá a tým ani distribuovať mäso na predajne.


Tvrdí to predseda Českého zväzu spracovateľov mäsa Karel Pilčík pre správy českého Seznamu.

Cenu bravčového mäsa v Európe určuje každú stredu nemecká burza. Podľa nej sa riadi aj cenotvorba v Česku. A práve na nemeckej burze teraz ceny mäsa letia hore.

"Cena stúpa hlavne preto, že sa v západných krajinách kvôli koronavírusu zatvárajú bitúnky. Chýbajú ľudia, ktorí by zvieratá porazili a vybúrali," vysvetľuje Pilčík. Dodáva, že nákaza už uzavrela bitúnky v Nemecku, Španielsku alebo Holandsku. Tam úrady nariadili zatvoriť závod spoločnosti Vion po tom, čo sa v podniku potvrdilo 45 prípadov choroby covid-19.

Polovica pozitívnych testov na protilátky proti Covid-19 by mohla byť nesprávna
Protilátkové testy, ktoré sa používajú na potvrdenie toho, či niekto niekedy mal koronavírus, by sa mohli mýliť až v polovici prípadov, varuje americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár


"Firmy, ktoré nám dodávali mäso, teraz už nedodávajú. Niektoré bitúnky sú zatvorené úplne, niektoré idú len sčasti," vysvetľuje Pilčík.
Nad 112 kíl pribúda tuk

Zatvorené bitúnky spôsobujú nedostatok mäsa na trhu a navyše ničia kvalitu mäsa. Zvieratá totiž prerastajú. Ak sa porážková hmotnosť ošípaných dostane nad 112 kilogramov, mäso má vyšší obsah tuku a tým je považované za menej kvalitné.

Kedy sa súčasná situácia premietne do cien mäsa na pultoch obchodov, bude závisieť od obchodných reťazcov. Už teraz ale spracovatelia mäsa upozorňujú, že mäso zdražie aj kvôli slabej korune. "Cena priemerného nákupu na Západe je zhruba 3,5 až 4 eurá za kilogram. Slabá česká koruna nám každé kilo mäsa zdražela až o 12 korún," vysvetľuje Pilčík. (12 českých korún predstavuje asi 45 eurocentov podľa súčasného kurzu čekej koruny k euru / 1 € = 27 CZK)

Môžme znova lietať keď je hrozba koronavírusu stále príliš veľká?
Prinášame pár informácií o tom ako minimalizovať riziká spojené s cestovaním Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Aj bez toho ale cena mäsa v poslednej dobe rástla. Kým v prvom štvrťroku minulého roka bola veľkoobchodná cena za kilogram krkovičky 70 korún (2,60 €), dnes sa predáva za 83 korún (3,07 €). Podobne bravčové pliecko vlani stálo 40 Czk (1,48 €), tento rok 55 Czk (2,04 €) a stehno s kosťou medziročne zdraželo zo 45 korún (1,67 €) na 60 korún (2,22 €). U spracovaných výrobkov sa potom musí adekvátne premietnuť aj toto navýšenie cien vstupnej suroviny.
85 percent českých potravín

Väčšinu mäsa musí Česká republika dovážať. Sebestačná je zhruba na 40 percent. To by sa mohlo zmeniť: podľa kontroverzného návrhu poslancov, ktorým sa bude zaoberať česká Snemovňa, by v budúcom roku české supermarkety museli ponúkať minimálne 55 percent českých potravín a každým ďalším rokom túto produkciu navyšovať o päť percent až na finálnych 85 percent v roku 2027.

Situáciu v Európe môže ovplyvniť tiež súčasné obchodné napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou. Ak sa nákupy bravčového mäsa z USA presmerujú do Európy, čo sa môže na jeseň stať, dôjde k ďalšiemu tlaku na rast cien bravčového mäsa na európskom trhu.

Trhlina sa len zväčšila. Neviditeľný nepriateľ ďalej štiepi USA na červenú a modrú
Sme v tom všetci spoločne. Spoločne to zvládneme. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič