Lavrov obvinil svetových vodcov z uprednostnenia sebeckých záujmov pred záchranou životov počas pandémie
28 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Elity, ktoré vládnu Západu, si pri výbere reakcie na pandémiu Covid-19 prioritne stanovili sebecké alebo ideologické ciele, prehlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje portál RT.


„Prebiehajúca zdravotná kríza odhalila nekompetentnosť a neschopnosť prispôsobiť sa vysoko postaveným úradníkom na Západe. Títo ľudia sú uviaznutí v takom myslení, ktoré v globalizovanom svete jednoducho nefunguje,“ napísal Sergej Lavrov v príspevku uverejnenom vo štvrtok v Global Times.

Koronavírus prišiel ako „inštrukcia pre pokoru“, povedal Lavrov, pretože predstavuje hrozbu pre všetkých ľudí a národy bez ohľadu na ich umiestnenie, bohatstvo alebo politické preferencie. Bol to problém, pri ktorom nikto nemohol „sedieť v bezpečnom raji, za priekopami a stenami“.

"Tvárou v tvár tejto výzve, niektoré národy nedokázali splniť hodnoty, ktoré hlásajú. Tiež bol odhalený deficit humanizmu, pričom ide o nevyliečiteľný stav, keď krajiny trpia kvôli vládnúcim elitám," poznamenal Lavrov a dodal, že "namiesto toho, aby podporili spoluprácu, si vybrali predátorské prístupy a hrali monopolnú hru v snahe dosiahnuť sebecké ciele a vyhrať nad svojimi geopolitickými oponentmi."

Irán opovrhuje USA za nepredĺženie jadrových výnimiek
Zrušenie výnimiek zo sankcií voči Iránu je zúfalým krokom USA, tvrdí Teherán. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | TASR


"Tí, ktorí sú zvyknutí vyhlasovať ​​svoju morálnu nadradenosť a bohaté demokratické tradície, ničia základné vlastnosti a etické zábrany, pričom konajú podľa zákona džungle," ďalej upozornil ruský minister zahraničných vecí.

Reakcie krajín na krízu boli v posledných mesiacoch rôznorodé. Washington pokračoval vo svojich pokusoch obviňovať Čínu za začatie pandémie a vzniesol tiež obvinenia proti Svetovej zdravotníckej organizácii. Počas trvania krízy USA tiež odmietla zrušiť sankcie pre krajiny ako Irán alebo Venezuela.

Taliansko zároveň čelilo kritike za prijatie humanitárnej pomoci od Ruska a Číny. "Takéto správanie ukazuje, že veľmi chválená solidarita euroatlantickej značky sa cení viac, ako životy a zdravie desiatok tisíc bežných občanov," dodal Lavrov na záver.

USA by mohli vykonať jadrový test „do niekoľkých mesiacov“, ak by to Trump nariadil
USA by mohli vykonať jadrovú skúšku do „niekoľkých mesiacov“, ak o to požiada prezident, uviedol vysoko postavený predstaviteľ Pentagonu. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár