Glváčov poradca stál za Kičurovými kšeftami, doteraz sedí na viacerých stoličkách
28 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Meno Daniela Lukáča, ktorý v minulosti pôsobil aj ako poradca expredsedu NR SR Martina Glváča, je v štátnych podnikoch viac ako známe. Naposledy zastupoval firmu Larcorp, ktorá Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) predala respirátory a rúška za desiatky miliónov eur.


Lukáč sa dokonca objavil aj na tlačovej besede SŠHR spolu s Kajetánom Kičurom, ktorý ešte v tej dobe pôsobil ako šéf správy. Kičura, ktorý je aktuálne väzobne stíhaný kvôli podozreniu z korupcie pri nákupe špeciálneho vojenského materiálu, podpísal so spoločnosťou Larcop zmluvu za desiatky miliónov.


Firma Larcop však nie je jediným Lukáčovým pôsobiskom. Momentálne totiž sedí v dozornej rade firmy, ktorá má väzby na zbrojársky podnik z kauzy nákupov za státisíce eur, ktoré SŠHR uskutočnila pod vedením Kičuru. Podľa Aktualít ide v prípade Lukáča o človeka, ktorý dokáže sedieť na viacerých stoličkách naraz.


Okrem toho sa v čase, kedy Glváč pôsobil ako minister obrany, objavil v dozorných radách viacerých štátnych podnikov. Medzi inými podľa zistení Aktualít pôsobil v štátnych Vojenských opravárenských podnikoch Nováky a Trenčín či v štátnych Leteckých opravovniach Trenčín.


Lukáč so SŠHR spolupracoval už v minulosti. SŠHR totiž v roku 2019 podpísala rámcovú zmluvu s poradenskou spoločnosťou Stengl Consulting za 948-tisíc eur. Vo firme Stengl Consulting pôsobil Lukáč v tej dobe ako odborník pre riadenie krízových situácií.


SŠHR podľa vlastných vyjadrení plánuje situáciu preveriť. „Správa rezerv nemá o spomínanom prepojení žiadne vedomosti, ale zároveň vami uvedené otázky boli vyhodnotené ako podnet na vykonanie vnútornej kontroly,“ hovorí riaditeľka kancelárie predsedu SŠHR Natália Petríková.


Od pondelka sa obnovia vlaky zadarmo pre všetkých žiakov a študentov
„V pondelok sa vrátia žiaci do škôl, preto opäť spúšťame aj vlaky zadarmo, tak ako sme sľúbili. Verím, že sa bude epidemiologická situácia už len zlepšovať a postupne budeme môcť obnoviť aj medzinárodnú dopravu,“ povedal vo štvrtok minister dopravy... Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | SITA