WHO varuje pred „druhým vrcholom“ koronavírusu
26 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Krajiny, v ktorých je nákaza koronavírusu momentálne na ústupe, by mohli čeliť „rýchlej druhej vlne“, ak by príliš skoro upustili od opatrení na šírenie nákazy, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok.


Svet je stále uprostred prvej vlny prepuknutia koronavírusu. Vedúci WHO pre mimoriadne situácie, Dr. Mike Ryan, informoval prostredníctvom online brífingu, pričom poznamenal, že zatiaľ čo v mnohých krajinách počet prípadov klesá, v Strednej a Južnej Amerike, Južnej Ázii a Afrike stále narastá, píše huffpost.com.

Ryan povedal, že epidémie sa často objavujú vo vlnách, čo znamená, že ohniská sa môžu vrátiť koncom tohto roka na miesta, kde prvá vlna ustúpila. Existuje tiež šanca, že miera infekcie by sa mohla zvýšiť, ak by sa opatrenia na zastavenie prvej vlny zrušili príliš skoro.

Nesúhlasiť s Matovičom môže byť trestné
V Matovičovej "demokracii" je iný názor trestuhodný. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová


„Keď hovoríme o druhej vlne, často to myslíme tak, že bude prvá vlna choroby sama o sebe, a potom sa o mesiac neskôr znovu objaví. A to môže byť realita pre mnoho krajín už o niekoľko mesiacov,“ povedal Ryan. „Musíme si však byť vedomí skutočnosti, že choroba môže kedykoľvek vyskočiť. Nemôžeme predpokladať len preto, že choroba má ustupujúci trend, že bude stále klesať. My máme niekoľko mesiacov na to, aby sme sa pripravili na druhú vlnu. V tejto vlne môžeme získať druhý vrchol.“

Krajiny v Európe a Severnej Amerike by mali „naďalej zavádzať opatrenia v oblasti verejného zdravia a  sociálnych vecí, opatrenia dohľadu, testovacie opatrenia a komplexnú stratégiu s cieľom zabezpečiť, aby sme pokračovali v klesajúcej trajektórii a aby sme zabránili druhému vrcholu.“ Mnoho európskych krajín a štátov USA v posledných týždňoch podniklo kroky na zrušenie karanténnych opatrení, ktoré síce obmedzili šírenie choroby, ale spôsobili vážne škody ekonomikám.

"Tí, ktorí majú umrieť, umrú. Aj tak raz všetci umrieme,“ tvrdí ruský šéf pre boj s koronavírusom
Ruský vedúci predstaviteľ informačného centra pre boj s pandémiuou COVID-19 v utorok naznačil, že obete koronavírusu už čelia ich osudom a ubezpečili Rusov, že prepuknutia koronavírusu by sa nemali báť, pretože "Kto má umrieť, ten... Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka